Počinje Advent u Varaždinu: Od Bijelog Korza do Adventa na Stančiću, Ledene čarolije... Foto: Krešimir Đurić

Počinje Advent u Varaždinu: Od Bijelog Korza do Adventa na Stančiću, Ledene čarolije...

Varaždinske vijesti | 30.11.2018. u 14:39h | Objavljeno u Društvo

Program "Advent u Varaždinu" počinje 1. prosinca i trajat će do 6. siječnja, a donosi brojne novosti te bogat program na novim lokacijama.

Događanja i adventska ponuda bit će koncentrirani u samom središtu povijesne gradske jezgre, odnosno po prvi puta na prostoru oko Starog grada, koji će, zajedno s Trgom Miljenka Stančića i Korzom činiti jedinstvenu blagdansku cjelinu, a izlagačka prodaja biti će na već tradicionalnoj lokaciji Trgu slobode te po prvi puta u Gajevoj ulici.

Adventski program broji više od 70 različitih programa od čega 25 glazbenih te brojne izložbe, predstave, projekcije filmova i drugo.

Iako Advent službeno počinje sutra, već večeras će na Stančićevom trgu u 19 sati nastupiti Zack Dust Acoustic.

Advent na Korzu u subotu otvara Marko Tolja sa septetom i prekrasnim Božićnim koncertom, nakon njega na glavni varaždinski trg stiže Natali Dizdar pa Beatles Revival Band, Charlie i klapa Motovun i za kraj odličan zagrebački band "U pol 9 kod Sabe".

U subotu, 1. prosinca u 18,30 sati na adventskom vijencu pred varaždinskom katedralom bit će upaljena i prva ovogodišnja adventska svijeća. Uz prigodan program zbora mladih Varaždinske biskupije, svijeću će upaliti biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak i Petar Potočnik, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina.

Glazba će, kao i inače u Varaždinu, u adventsko vrijeme biti posvuda; petkom glazbeni programi na Trgu Miljenka Staničića, a subotom će pratiti i tradicionalno paljenje adventskih svijeća ispred varaždinske katedrale. Veselo i raspjevano će biti i u Kući Djeda Mraza, koja se ove godine seli na Stari grad, a u kojoj će nakog Svetog Nikole (6.12.) i Djed Mraz boraviti od 13. do 30. prosinca.

Kao što se Špancirfest u 2018. vratio na Stari grad, tako će i Advent u Varaždinu težište svojeg programa događanja premjestiti na njegov prekrasni perivoj. Ove će se godine tu naći klizalište s prvim i za sada jedinim ledenim toboganom, posebni Igloo bar, u atriju samog Starog grada izrađivat će se ledene skulpture u organizaciji Rotary kluba 1181., a ta će lokaciji biti uključena u zanimljiv grumansko-vinski pohod Varaždinom u sklopu EU projekta “Zeleno želimo” Turističke zajednice grada Varaždina.

Ledena čarolija na Starom gradu u Varaždinu počinje u srijedu, 5. prosinca, te će za posjetitelje klizalište s ledenom stazom i ledeni tobogan biti otvoreni već od 15 sati. Ledena čarolija najatraktivniji je sadržaj Adventa u Varaždinu. Ove je godine nakon četiri uspješne sezone na Kapucinskom trgu, preseljena na novu lokaciju, u perivoj varaždinskog Starog grada. Obogaćena je i dodatnom atrakcijom – ledenim toboganom dužine trideset metara, što će posjet Adventu u Varaždinu učiniti još zanimljivijim iskustvom kako domaćinima, tako i turistima.

Veliko finale – doček Nove godine priprema se ove godine na Korzu gdje će svirati grupa Barok, a najhrabriji će u novu utrčati na 41. Novogodišnjoj utrci.

Detaljan program po danima i lokacijama dostupan je na stranici Turističke zajednice grada Varaždina.

advent_u_varazdinu_Tjedna-najava1.jpg