Plac u doba korone: Varaždinski OPG-ovci se preko društvenih mreža povezuju s kupcima Foto: ilustracija

Plac u doba korone: Varaždinski OPG-ovci se preko društvenih mreža povezuju s kupcima

I.D./Varaždinske vijesti | 26.3.2020. u 15:36h | Objavljeno u Društvo

U vrijeme kad su tržnice zatvorene, a građani prisiljeni ostati kod kuće, nema više odlazaka na plac i kupnje svježih domaćih proizvoda kod svoje "kumice".

Situacija je to koja pogađa sve male proizvođače poljoprivrednih proizvoda, lokalne OPG-ovce varaždinskog kraja, a zajednička nevolja navela ih je na otvaranje grupe na Facebooku "Od grunta do tanjura", kako bi se olakšala kupnja domaćih proizvoda.

Grupa je javna i u njoj mogu objavljivati svi - OPG-ovci koji nude svoje proizvode i dostavu te kupci sa svojim narudžbama, kao i dostavljači.

- Trebala bih 20 jaja i jednog domaćeg piceka - jedna je od objava na stranici, a traži se i nudi svašta: sir, vrhnje, prgice, bučino ulje, luk, rotkvice, jaja, krumpir, jabuke i razno drugo voće, povrće i domaći proizvodi. Kako je istaknuto, grupa je ciljano otvorena za prodaju "home made" hrane i proizvoda.

Pomoć poljoprivrednim proizvođačima ponudila je i Udruga "Gredica", koja je na svojoj stranici na Facebooku pozvala sve lokalne poljoprivrednike kojima je otežan kontakt s kupcima da im se jave kako bi ih putem besplatne platforme povezali i na taj način omogućili pristup zdravoj, domaćoj i sezonskoj hrani.