"Petrajski kurenti" u atriju Županijske palače zvonjavom tjerali zimu Foto: Varaždinska županija

"Petrajski kurenti" u atriju Županijske palače zvonjavom tjerali zimu

Varaždinske vijesti | 5.3.2019. u 18:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Članovi Udruge "Petrajski kurenti" posjetili su danas, na Fašnik, Županijsku palaču u Varaždinu gdje su u atriju predstavili svoje atraktivne pokladne maske i običaje.

Kurenti, prema predaji, svojom zvonjavom i plesom tjeraju zle duhove i zimu, a ljudima donose dobro i sreću. Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin pozdravio je kurente te je tom prigodom naglasio kako je lijepo da se jedna skupina ljudi organizirala i da na jedan zanimljiv i atraktivan način daje doprinos kulturnom te društvenom životu svoje općine.

- Kurenti čuvaju lijepe fašničke običaje i tradiciju ovoga kraja te su i svojevrsna atrakcija, poglavitio kada nastupaju van općine Petrijanec, ali i Varaždinske županije – rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako Županija podržava rad i aktivnosti same Udruge.

Predsjednik Udruge Miljenko Leskovar zahvalio je zamjeniku župana na dobrodošlici te naznačio kako udruga broji 34 člana, a sama ideja je potekla još šezdesetih godina prošloga stoljeća i to inicijativom i zalaganjem tadašnjih učiteljica koje su radile u osnovnoj školi u Petrijancu.

050319_petrajski_kurenti_2.JPG

050319_petrajski_kurenti_3.JPG

050319_petrajski_kurenti_4.JPG