Pet savjeta za pravilan proljetni detoks

Ivana Zagorec Kolednjak, mag.pharm | 8.3.2017. u 10:50h | Objavljeno u Društvo

Kratki dani bez sunca i hladnoća uspavaju prirodu, a i nas. Izostanak tjelesne aktivnosti, prekratki boravak na svježem zraku i slab izbor svježeg voća i povrća čine nas umornima, pospanima i bezvoljnima.

Češće se javljaju glavobolje, a i imunitet je na nižoj razini. Prve zrake sunca bude prirodu i naš organizam. Kao što sokovi počinju teći biljkama, tako i kroz nas počinje strujati svježa životna energija.

Proljeće je idealno vrijeme za detoksikaciju organizma. Detoksikacija se zapravo spontano odvija upravo početkom proljeća, kada se priroda budi. Ritam našeg tijela povezan je s ritmom prirode.

No, organizam će nam biti zahvalan ukoliko mu pomognemo, pa će i detoksikacija biti brža i kvalitetnija.

  1. Potrebno je obnoviti zalihe vitamina i minerala koje su se potrošile tokom zime. Uvođenje dodatnih obroka svježeg voća i povrća u svakodnevni jelovnik, podignuti će razine vitamina i minerala. U tome nam mogu pomoći i vitaminsko-mineralni dodaci prehrani, koji u malim dozama osiguravaju dnevne potrebe.
  2. Lagana tjelesna aktivnost na zraku, u vidu šetnje ili vožnje biciklom, vratiti će kondiciju tijelu, ali i poboljšati raspoloženje i opće stanje organizma. Iako u proljeće osjećamo da imamo sve više energije, tijelu moramo osigurati dovoljno sna.
  3. Oko 8 sati sna zadovoljava potrebe većine ljudi. No, poželjno je da na spavanje odemo najkasnije u 23 sati.
  4. Uzimanje dovoljne količine vode (oko 8 čaša dnevno) je iznimno važno i nikako ne bi smjelo biti zanemareno. Za one kojima pijenje vode još nije postala navika, savjetujem dodatak svježe iscijeđenog limunovog soka. Popravlja okus ali i dodatno pospješuje eliminaciju toksina iz organizma. Važno je naglasiti da takav napitak također ubrzava metabolizam, pa će suvišni kilogrami nakupljeni u zimi brže otići.
  5. Uzimanje dodataka prehrani za jačanje imuniteta osnažiti će organizam i pripremiti ga za nove izazove koji dolaze s proljećem. Virusi i bakterije ostaju budni i u proljeće, a počinje i sezona peludnih alergija. Što je imunološki (obrambeni) sustav snažniji, to će lakše pobijediti u borbi. Beta-glukan iz kvasca prirodan je sastojak kojeg naš organizam rado prihvaća i njihova suradnja imunitet može pojačati i nekoliko puta.

Osigurajmo svojim organizmima pravilan proljetni detoks i oni će nam svoju zahvalnost pokazati kroz zdravlje, vitalnost i ljepotu.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag.pharm.

Označeno u