Tko je bio ugledni gradski liječnik koji je bio odgovoran za zdravlje varaždinskih prostitutki?

Mirela Horvat | 26.4.2021. u 18:11h | Objavljeno u Društvo

U jednom od prethodnih brojeva Varaždinskih vijesti pažnju smo posvetili klasicističkoj vili Bedeković i znamenitom gradskom fiziku koji ju je izgradio, pružajući varaždinskoj javnosti kronološki uvid u njezinu zanimljivu prošlost. Pritom smo naglasili kako varaždinska jezgra obiluje brojnim palačama i zato ćemo ovog puta iz svima dobro znane palače Herzer izvući jedan mali, ali izuzetno intrigantan, a možda i osjetljiv djelić prošlosti.

Naime, Varaždinci danas povezuju palaču Herzer s Entomološkim odjelom Gradskog muzeja Varaždin koji se u njezine prostore uselio 1954. godine, a oni nešto stariji dobro se sjećaju i Fotografskog ateljea Zdravka Srkulje i trgovine ‘Biciklist’ koja je zauzimala jugoistočni dio prizemlja zgrade. Uz spomenute, bili su tu prije i drugi sadržaji, o čemu ćemo nekom drugom prilikom. Ovom prilikom, upoznat ćemo još jednog uglednog gradskog liječnika, koji je bio odgovoran za zdravlje varaždinskih prostitutki.

Sasvim sigurno, poznata ‘Herzerica’ u svojoj je slojevitoj prošlosti upila životne priče brojnih utjecajnih ličnosti kojima je svojevremeno bila dom. Jedna takva nedvojbeno je bio doktor Hinko Blau, koji se 1906. godine uselio u palaču. Bio je gradski fizik od 1907. godine pa sve do svoje smrti 1928. godine. U tom razdoblju sudjelovao je u radu brojnih gradskih društava, a u Prvom hrvatskom potpornom društvu za bolesnike i sprovode bio je društveni liječnik, dok je njegova supruga Zora bila tajnica Društva varaždinskih žena za zaštitu djece.

Također, od 1919. godine vršio je i funkciju predsjednika varaždinske Židovske općine. Međutim, ono po čemu je ovaj ugledan liječnik intrigantan javnosti jest činjenica da je pregledavao varaždinske prostitutke koje su bile obvezne da tri puta mjesečno odlaze na pregled doktoru Blau, kako bi se spriječilo prenošenje spolnih zaraznih bolesti. Blau je svoju ordinaciju od 1906. godine imao upravo u palači Herzer gdje je i stanovao do svoje smrti. Zanimljivo je spomenuti da je 1908. godine Varaždincima usluge pružalo 18 legalnih ‘prijateljica noći’, a osim obaveznog pregleda prostitutki, postojala je i odluka o obaveznom zdravstvenom pregledu krčmi, gostiona i svratišta u Varaždinu te kupališta na Dravi.

Cijelu priču o ovom zanimljivom dijelu povijesti pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u