Nova pravila na granici sa Slovenijom, i dnevni migranti trebaju negativan test Foto: VV arhiva / ilustracija

Nova pravila na granici sa Slovenijom, i dnevni migranti trebaju negativan test

Varaždinske vijesti | 4.2.2021. u 13:36h | Objavljeno u Aktualno

Prema novoj odluci slovenske Vlade, mijenja se režim prijelaza granice u vrijeme epidemije pa će odsad i dnevni radni migranti morati predočiti negativan test na koronavirus. Osim za tu kategoriju, novo pravilo vrijedi i za one koji u Sloveniju dolaze zbog zdravstvenih usluga, pomoći članu obitelji ili održavanja nekretnine ili zemljišta, te za neke druge kategorije, prenosi index.hr.

Prekogranični dnevni radni migrant, koji ima radni odnos u nekoj od država članica Europske unije ili nekoj drugoj šengenskoj zemlji, može ući u Sloveniju uz predočenje negativnog testa na prisutnost koronavirusa koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa. Pritom je validan onaj test koji je obavljen u nekoj od članica EU-a ili Schengenskog prostora, navodi se u odluci koju je donijela slovenska vlada, uz pojašnjenje da novo pravilo stupa na snagu s objavom u službenom listu. Odluka će se razmatrati na tjednoj razini.

Kako se navodi na službenoj stranici slovenske Vlade, test se mora provesti PCR metodom u državi članici Europske unije ili državi članici schengenskog područja, no dodaju da se test na prisutnost virusa SARS-CoV-2 može provesti i brzim antigenskim testom u državi članici Europske unije ili schengenskom području.

Nova pravila posebno pogađaju dnevne migrante iz Hrvatske kojih je više tisuća na radu u Sloveniji.

Promjena režima ulaska prema novoj odluci vrijedi i za osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima. Također vrijedi i za državljane EU-a i Schengena koji dolaze ili tranzitiraju zbog zaštite i pomoći, brige za članove obitelji, održavanje imovine i zemljišta i slično.

Ulazak bez testa ili karantene i dalje je moguć za iznimke kao što su osobe s diplomatskim statusom, predstavnici stranih organa sigurnosti i pravosudnih tijela, za pripadnike vojske i policije koji odlaze ili se vraćaju sa zadaća u inozemstvu itd.

Do sada dnevni radni migranti i druge navedene kategorije nisu trebali imati negativan test prilikom prelaska granice.