Iza Kapele Pauline Warasdin uspješna 2019.: Najvažniji poduhvat pokretanje novog festivala "Zuberfest" Foto: Krešo Đurić

Iza Kapele Pauline Warasdin uspješna 2019.: Najvažniji poduhvat pokretanje novog festivala "Zuberfest"

Igor Čolaković | 7.1.2020. u 11:29h | Objavljeno u Društvo

U povijesnici zbora Kapela Paulina Warasdin, ova će godina ostati zapisana kao posebno uspješna. Ovaj je varaždinski mješoviti pjevački zbor s uspjehom organizirao “Zuberfest”, novi varaždinski festival koji je nesumnjivo obogatio glazbeni život Varaždina.

- Kapela Paulina Warasdin, mješoviti komorni pjevački zbor osnovan je prije pet godina. No, već ranije, prije sedam, osam godina, osnovan je zbor koji je nastupao na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. Zbog te poveznice s pavlinima zbor je i dobio ime. Dvije godine uspješno smo nastupali na festivalu čipke, zajedno s malim komornim orkestrom i solistima, a onda smo se ipak konstituirali za grad Varaždin. Ideja je bila da budemo mali, komorni sastav koji će biti fleksibilan, i koji će njegovati glazbu iz svih razdoblja, od operno- operetnog repertoara, klasične popijevke, crkvene glazbe, crnačke duhovne glazbe, do folklora. Stoga i možemo nastupati u raznim prigodama, pa nas često zovu na nastupe. Na taj način svaki od naših dvadesetak članova u takvom repertoaru pronađe nešto za sebe, glazbu koja ga posebno zanima, a zbor može ponuditi primjereni program za vrlo različite manifestacije. Povezuje nas ljubav prema glazbi i zborskom pjevanju. Mi smo još kao djeca pjevali u mnogim varaždinskim zborovima, i u franjevačkom i u župskom zboru, ja sam primjerice, bio i korepetitor u zboru Vilko Jurec, tako da se većina članova zbora poznavala dugo godina - istaknuo je maestro Zdenko Kušćer, voditelj Kapele Pauline Warasdin, govoreći o počecima ovoga varaždinskoga zbora.

Zbor je u proteklih pet godina ostvario mnogo nastupa, od kojih su posobno ponosni na nastup na Špancirfestu u Varaždinu 2014. godine.

Ponosni na projekt "Zuberfest"      

- To je bio stvarno prekrasan projekt koji smo ostvarili s gradskom turističkom zajednicom. Tada smo nastupili sa simfonijskim orkestrom i solistima, i to na dva cjelovečernja koncerta. Na repertoaru smo imali operno-operetni program, od Grofice Marice do Trubadura, a praizveli smo i skladbe varaždinskog kompozitora Johanna Christofa, koje sam pronašao u arhivi Gradskog muzeja. Nastupali smo i na međunarodnom natjecanju zborova “Croatia Cantat” u Osijeku i u Rijeci, na kojima smo osvajali srebrne medalje. Izvrsno surađujemo s varaždinskim pjesnicima, tamburaškim sastavima. No, posebno smo ponosni na projekt koji smo ostvarili ove godine. Riječ je o festivalu “Zuberfest”, novom glazbenom festivalu u Varaždinu, koji je nova kulturna vrijednost Varaždina, kako je istaknuo gradonačelnik dr. Ivan Čehok. Festival je posvećen profesoru Marijanu Zuberu, našem poznatom glazbenom pedagogu, koji je silno zadužio varaždinsku kulturu, posebice glazbu. Želio bih zahvaliti svima koji su doprinijeli realizaciji tog festivala, koji su podržali i Grad Varaždin, sponzori te Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, čija nam je intendantica Jasna Jakovljević velikodušno izašla u susret. Gradonačelnik Čehok je javno istaknuo da će Zuberfest postati stalni festival grada Varaždina, pa ćemo uskoro započeti pripreme za novi Zuberfest. Ove je godine na festivalu nastupilo devet zborova, a nadam se da ćemo sljedeće godine imati još više zborova na ovom festivalu. Vjerujem da će naš festival doprinijeti i popularizaciji zborskog pjevanja, jer bi Varaždin po mom sudu trebao i morao imati više zborova - rekao je zborovođa Kapele Pauline Warasdin.

Njegovi članovi za svoj zbor kažu kako je on mali zbor velikoga srca, u kojem je pjevati - čisto zadovoljstvo.

Članovi zbora kao složna obitelj

-Društvo je odlično, jako smo složni, družimo se i stvarno uživamo. No, bili bismo zahvalni kada bismo imali više sredstava i prikladniji prostor. Zahvaljujem Prvom mjesnom odboru koji nam besplatno ustupa svoje prostorije, no taj nam je prostor ipak premali. Nadamo će da će s vremenom naš entuzijazam i rezultati koje ostvaruje naš zbor biti prepoznat i bolje valoriziran - istaknula je Vesna Kušćer Čisar,predsjednica Udruge Kapela Paulina Varasdin.

Članovi zbora upozoravaju kako zborsko pjevanje u Varaždinu već godinama nažalost, stagnira, pa pozivaju, posebice mlade, da im se pridruže.

- U zborovima pjevam već više od 30 godina, pa s pravom mogu reći da je ranije u Varaždinu, koji se diči da je grad glazbe, zborsko pjevanje bilo popularnije, posebno među mladima. No, mi smo entuzijasti, motivira nas ljubav prema glazbi i nastavit ćemo pjevati dok god budemo mogli - poručio je Miroslav Juranko, članan ovoga varaždinskog zbora, koji je pozvao sve poklonike zborskog pjevanja da im se pridruže u druženju i radosnom zborskom muziciranju.

Zbor Kapela Paulina Varasdin probe održava srijedom i petkom, od 20 sati, u prostorijama 1. mjesnog odbora, u Stepinčevoj 1.