Okolišne udruge pozivaju na privremenu zabranu lova na pernatu divljač

Okolišne udruge pozivaju na privremenu zabranu lova na pernatu divljač Foto: BIOM

Članice Zelenog foruma, najvećeg udruženja okolišnih udruga u Hrvatskoj, poslale su apel Ministarstvu poljoprivrede da poštuju Zakon o lovstvu te da, uslijed ekstremnih vremenskih uvjeta, proglase privremenu zabranu lova na ptice na području Hrvatske.

Naime, dug period ekstremno niskih temperatura na području cijele jugoistočne Europe te ponovna pojava ptičje gripe, uvelike otežavaju preživljavanje ptica, poglavito onih vodenih. Ovakva zabrana lova trenutno je na snazi u susjednim zemljama, a ako Hrvatska ne slijedi primjer susjeda – posljedice za ptice mogle bi biti dugoročne i nepovratne.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana je, zbog ekstremno niskih temperatura, u cijeloj regiji preživljavanje ptica vezanih uz vodene površine izrazito ugroženo.

Prilikom obilazaka slatkovodnih staništa na području cijele države, tijekom međunarodnog zimskog prebrojavanja ptica močvarica provedenog 14. i 15. siječnja 2017., utvrđeno je kako su ptice močvarice oslabljene te mnoge ugibaju od gladi ili ostaju zarobljene u ledu. U ovakvim teškim uvjetima ptice moraju štedjeti energiju te svaki nepotreban fizički napor (npr. bijeg od predatora, lovaca ili drugih vidova uznemiravanja) uzrokuje njihovo dodatno slabljenje i, na posljetku, ugibanje.

- Postoji mehanizam za zaštitu ptica u ovakvim ekstremnim zimskim uvjetima. Nadležno Ministarstvo i lovci bi, sukladno odredbama Zakona o lovstvu, trebali izaći ususret divljači koja pati od zimskih uvjeta, i privremeno obustaviti lov na ptice. Koliko je situacija ekstremna, govori činjenica da se u jednom trenutku zaledilo čak i ušće Neretve. Ako se ovakva odluka hitno ne donese, to će kao posljedicu imati smanjene gnijezdeće populacije ptica i sukladno tome manji broj pernati divljači iduće lovne sezone - rekao je dipl. ing. biologije Vedran Lucić iz Udruge BIOM.

Hitnost situacije i važnost donošenja ovakvih zabrana lova prepoznate su u regiji pa su tako zabrane lova na snazi u Srbiji i Crnog Gori. Također, međunarodna organizacija „Wetlands International“, odgovorna za zaštitu i praćenje veličine populacija divljih ptica močvarica, je spoznala tešku situaciju u Europi te apelira na hitno uvođenje svih potrebnih mjera kako bi se smanjila šteta na zimujućim populacijama ptica močvarica.

- Na žalost, ekstremno niske temperature nisu jedine koje su trenutno prijetnja pticama u regiji. Ponovno se pojavila ptičja gripa, a tijekom lova kada dolazi do uznemiravanja ptica, one se raspršuju i bježe na druga područja doprinoseći širenju virusa na područja na kojima on nije bio prisutan - zaključuju u Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode.

guske_u_bugarskoj1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.