Od darivanja vode do obilja za blagdanskim stolom: Kaj se negda jelo na Božić? Foto: ilustracija

Od darivanja vode do obilja za blagdanskim stolom: Kaj se negda jelo na Božić?

Tibor Martan, dipl. etnolog | 25.12.2018. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

- Sega kaj na Božić! – narodna je izreka koja označava obilje i to prije svega obilje u hrani i za čovjeka i za domaće životinje.

Naši su preci za Božić nastojali imati puni stol, a ovako se nekada jelo u Visokom i okolici - na Božić se nije smjelo ništa drugo raditi osim hraniti stoku koja se toga dana obilnije hranila. Za božićni doručak, ruček, jela se mrzletina i devenice. Osoba koja je na božićno jutro prva išla na zdenac po vodu morala je darivati vodu tako da je u zdenac ubacila jabuku ili pozlaćeni orah.

Za božićni ručak, obed, pripremala se reska jušica od rezanca, kuhana kokoš, hren, guska ili purica s mlincima i salata od zelja. Siromašnija domaćinstva priređivala su svinjsku pečenjku s ciklom.

U ranim poslijepodnevnim  satima odlazilo se na misu večernjicu. Iza večernjice ispred crkve i na pijacu susjedi, rodbina i prijatelji međusobno bi si čestitali Božić, a krsni kumovi i mladići bi darivali svoje zetiće i djevojke crvenim jabukama božićnicama ili pisanikama.