Od 15. do 17. siječnja radionice za sve sadašnje i bivše radnike Varteksa Foto: Gradski muzej Varaždin

Od 15. do 17. siječnja radionice za sve sadašnje i bivše radnike Varteksa

Varaždinske vijesti | 9.1.2019. u 12:13h | Objavljeno u Društvo

Iz Gradskog muzeja Varaždin pozivaju sve sadašnje i bivše radnike i radnice Varteksa, starije od 55 godina, na sudjelovanje u audio-art radionicama vezanima uz tvornicu "Varteks", koje će se u palači Herzer (Franjevački trg 10) održati 15., 16. i 17. siječnja, od 17 sati.

Radionice su dio projekta "Skrojene budućnosti?" financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a pripremili su ih stručnjaci iz Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, uz pomoć Gradskog muzeja Varaždin. Voditelj radionica je umjetnik i kulturni antropolog Bojan Mucko.

Kako navode organizatori, Varteks je bez sumnje jedna od najvećih i najdugovječnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj. Osnovana je davne 1918. kao Tekstilna industrija Varaždina (TIVAR) i jedna je od rijetkih koja se, iako znatno smanjenog kapaciteta proizvodnje, održala sve do danas. U vrijeme najintenzivnije proizvodnje Varteks je zapošljavao oko 11.400 ljudi, a uz mušku, žensku i dječju konfekciju te jeans odjeću po kojoj je najpoznatiji, proizvodila se i grebena i češljana pređa od vune, cel-vlakna i sintetike, vunene tkanine svih vrsta, pokrivači te rezervni dijelovi i uređaji za konfekciju.

- Na radionicama ćemo se prisjetiti "zlatnih dana" tvornice, prizvat ćemo sjećanja o radnim procesima u različitim pogonima, proizvodima, uvjetima rada... Razgovarat ćemo o tome što je Varteks značio i još uvijek znači za Varaždin i čitavu Varaždinsku županiju. Razmjenom znanja i ideja, pod vodstvom umjetnika Bojana Mucka, radit ćemo na umjetničkom radu kojim će Varteks biti predstavljen na izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu - ističu organizatori.

Sudjelovanje u radionicama je besplatno, a prijave se primaju na brojeve: 042 658 762 i 099 5525 240 (GMV Povijesni odjel, muzejska savjetnica Spomenka Težak). Dodatne informacije i prijave dostupne su i putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj 091/573 0082. Svi zainteresirani sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu.

Dodajmo da je u palači Herzer do 31. ožujka postavljena i izložba "Stoljeće tekstila" posvećena 100. obljetnici djelovanja Varteksa, najveće varaždinske tekstilne industrije.