×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/ocm/galleries/46294

Obilježavanje 30 godina osnutka SJP PU varaždinske „Roda“

VV | 18.3.2021. u 18:34h | Objavljeno u Društvo

Važan datum za PU varaždinsku i Udrugu specijalne jedinice PU varaždinske „RODA“ je 18. ožujka. Naime, tog datuma 1991. utemeljena je Specijalna jedinica policije policijske uprave Varaždin koju su sačinjavali najbolji hrvatski sinovi s područja Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine.

Odmah po utemeljenju formiran je zapovjednički kadar u jedinici, koji uz pomoć rukovodstva Policijske uprave, priprema i provodi ustroj, pronalazi smještaj jedinici, te nabavlja opremu za pripadnike jedinice. Cjelokupni sastav jedinice, koji je u početku imao snagu jednog ojačanog voda, smješten je u prostore Policijske stanice Čakovec. U tom trenutku u Čakovečkoj su policijskoj postaji bili najbolji uvjeti smještaja i rada, pa je provođenje redovnih zadaća i obuke započelo odmah idućeg mjeseca.

Specijalna jedinica policije „RODA“ u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske. Osim značajnog doprinosa u oslobođenju grada Varaždina, jedinica je sudjelovala u oslobađanju prostora diljem Lijepe Naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu kod proboja u Vukovar, te provela niz godina na Velebitu. Brojne pohvale, priznanja i odlikovanja ukazuju na hrabrost, sposobnost i obučenost ove jedinice, kao i na zajedništvo, poštovanje i organiziranost njezinih pripadnika.

Danas jedinica slavi 30 obljetnicu svog osnutka. U spomen svim poginulim suborcima na Varaždinskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svečanost je predvodio velečasni Ivica Horvat.

- Svoje poginule suborce nećemo nikada zaboraviti i nećemo dopustiti da se zaboravi njihova žrtva. Nažalost, jedino što možemo jest odati im zasluženu počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca - rekao je predsjednik Udruge mr. sc. Dražen Vitez.

Iako je prvotno bilo planirano održavanje velike svečanosti, nažalost, zbog još uvijek nepovoljne situacije uzrokovane pandemijom COVID-a - 19 te preporuka i mjera Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, načelnik PU varaždinske, sukladno tome priredio je prijem za rukovodstvo Udruge u prostorijama PU varaždinske.

Uz prigodno slovo, predsjednik Udruge mr.sc. Dražen Vitez, u znak zahvalnosti uručio je Spomen plaketu načelniku PU Predragu Benčiću, ratnom načelniku PU Ivanu Žitnjaku, posthumno ratnom zapovjedniku postrojbe Goranu Mihaliću i velečasnom Ivanu Horvatu.

Galerija slika {gallery}46294{/gallery}