Nemaš položen vozački? Probaj ga osvojiti uključivanjem u kampanju “Dan bez mobitela u prometu"

Varaždinske vijesti | 9.9.2019. u 13:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U okviru kampanje osvješćivanja “Dan bez mobitela u prometu 2019” otvoren je nagradni natječaj pod nazivom “Osvoji vozački”, a glavna je nagrada plaćen trošak vozačke škole i polaganje ispita B kategorije. Ovu vrijednu nagradu moći će osvojiti natjecateljica ili natjecatelj koji na kreativan način odgovore na pitanje “Zašto ne koristiti mobitel u vožnji?”. Izraziti se mogu kroz kratki video spot, fotografijom, skečom, stihovima ili otpjevanom pjesmom, crtežom ili stripom.

Odgovore na nagradno pitanje natjecatelji trebaju objaviti na vlastitom Facebook ili Instagram profilu, podijeliti ga javno, a u objavi tagirati @DanBezMobitelaUPrometu i #OsvojiVozački!

Nagradni natječaj traje do 5. listopada, a svečano proglašenje pobjednice ili pobjednika bit će organizirano 21. listopada, na sam Dan bez mobitela u prometu u okviru konferencije “Mi i naši gadgeti u prometu” kojom će se ove godine i obilježavati nacionalni Dan bez mobitela u prometu.

Nagradna igra je prvenstveno namijenjena mladima, maturantima i studentima, ali i drugima koji planiraju uskoro postati vozači. Pobjednica ili pobjednik će birati auto-školu u kojoj će učiti i polagati vozački ispit. Ostalih pet natjecatelja koji su ušli u uži izbor dobit će poklon pakete Dana bez mobitela u prometu.

Cilj kampanje Dan bez mobitela u prometu je podizanje svijesti o opasnostima korištenja mobitela u prometu. Mladi ljudi takve loše navike za volanom još nisu usvojili i mogu biti primjer i promotori koji će širiti odgovorno ponašanje u prometu.

U Hrvatskoj je takvo opasno ponašanje izrazito učestalo, prema rezultatima istraživanja ponašanja, a provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka koristi mobitel prometu. Prema istraživanju razine distrakcije, također provedenom u okviru ovog projekta, reakcije vozača s mobitelom za volanom su gotovo tri puta sporije.

Projektu Dan bez mobitela u prometu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već treću godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske gospodarske komore.

Dan bez mobitela u prometu obilježava se 21. 10. na nacionalnoj razini i tim se povodom organiziraju niz aktivnosti osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, a s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih upotrebom mobitela u prometu.