42. Novogodišnja utrka bila je najmasovnija s 550 natjecatelja iz šest država

Neće se održati tradicionalna Novogodišnja utrka

Varaždinske vijesti | 30.12.2020. u 19:36h | Objavljeno u Društvo

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina pripremala je 43. izdanje Novogodišnje utrke, no zbog važećih epidemioloških mjera ona se na kraju ipak neće održati.

Novogodišnja utrka je pripremana u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom te je bilo predviđeno, u namjeri da se ne prekida tradicija, sudjeluje ukupno 24 trkača i trkačica iz tri varaždinska kluba.

Glavni tajnik ZSUGV-a Patrik Koščak ističe da je, s obzirom na trenutačnu situaciju, utrka trebala biti pozivnog karaktera uz sudjelovanje po 12 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji, iz tri varaždinska kluba.

- Htjeli smo da se 43. po redu utrka održi samo da zadržimo njenu tradiciju. Novogodišnje utrke nije bilo samo 1991. godine u vrijeme Domovinskog rata. Međutim, nacionalni Stožer civilne zaštite nije odobrio održavanje ovogodišnje utrke jer je riječ o okupljanju poslije 22 sata, koje nije dozvoljeno, bez obzira na to što je riječ o prepoznatljivoj sportskoj priredbi, koja starta prva u svijetu svake nove godine. Žao nam je što utrke neće biti, ali moramo poštivati mjere i odluke nacionalnog Stožera - naglašava Koščak.

Suočeni s razmjerima širenja zaraze koronavirusom, a da se zadrži dugogodišnja tradicija, u Zajednici su željeli organizirati utrku poštujući preporuke Stožera civilne zaštite. Ograničili su broj natjecatelja na 24, ravnomjerno iz atletskih klubova grada Varaždina (AK „Sloboda“, TK „Marathon 95“, AK „Varaždin“), uz obavezno zagrijavanje i start sa zaštitnim maskama, bez zadržavanja u prostoru cilja i bez službenog proglašenja rezultata.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zahvaljuje predsjednicima varaždinskih atletskih klubova, koji su imali nezahvalan zadatak, „odabrati“ po 4 natjecateljice i 4 natjecatelja, iako bi mnogi vrlo rado sudjelovali. Zahvaljuju i službenicima Postaje prometne policije Varaždin koji su, usprkos situaciji s angažmanom velikog broja djelatnika na drugim poslovima, do zadnjeg trena bili pripravni pružiti službenu pratnju i osiguranje. Kao i Hitna pomoć, kojoj također zahvaljuju. Zahvala ide i generalnom sponzoru, Poslovni sustav „Vindija“, koji je osigurao spomen majice i startne pakete za natjecatelje.

Obzirom na to da je 42. Novogodišnja utrka bila najmasovnija s 550 natjecatelja iz šest država, tim je veće razočaranje što se 43. Novogodišnja utrka neće moći održati.