Nakon devedeset godina obnovljena piramida na Ivanščici Foto: Grad Ivanec

Nakon devedeset godina obnovljena piramida na Ivanščici

Varaždinske vijesti | 18.10.2018. u 09:21h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica Ivanec od prošlog se petka, 12. listopada, pridružilo društvu uspješnih korisnika EU sredstava i time postalo primjer dobre prakse svim prijaviteljima i provoditeljima EU projekata na razini Hrvatske i šire.

Naime, nakon provedenog postupka detaljne kontrole od strane predstavnika Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u ponedjeljak, 1. listopada - kada je u prostorijama HPD-a Ivančica pregledano financijsko poslovanje društva, dokumentacija o provedenom postupku poziva na dostavu ponuda te projektna  i građevinska dokumentacija, a na vrhu Ivančice pregledana lokacija i izvedeni radovi uz posebnu kontrolu zadanih mjera promidžbe i vidljivosti projekta - Agencija je izdala Odluku o isplati sredstava konačne rate u iznosu od 37.865,94 kuna za projekt "Obnova piramide na Ivančici".

Time je uspješno, bez ikakvih potreba za dopunama ili izmjenama, HPD Ivančica završio svoj prvi EU projekt, koji je društvo apliciralo i provelo u suradnji s Projektnim uredom Grada Ivanca za EU fondove. Projekt ukupne vrijednosti 78.231,88 kuna, financiran je predujmom koji je odobrila Agencija u iznosu od 50% odobrenih sredstava, dok je prestali dio sredstava vraćen korisniku nakon završetka projekta.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a odobren je u sklopu tipa operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“.

Sanacija se izvodila po fazama, pri čemu su uklonjeni svi oštećeni dijelovi, ugrađena je kompletna armatura, betonirana je stopa pa potom bočna strana i gornja ploča. Postojeći, zdravi beton učvršćen je te je izveden spoj staroga i novoga. Temeljne grede i stubište betonirani su nakon izvedbe sanacije temelja. U završnoj fazi radova izvedeno je čišćenje i bojanje vidikovca.

Piramida na Ivančici stoljetni je simbol planine, ali i grada Ivanca i gradskog turizma. Ovim je projektom nakon devedeset godina piramida obnovljena od temelja pa sve do vrha deset metara visoke konstrukcije kako bi bila sigurna te kako bi i dalje služila svim planinarima, rekreativcima i turistima u razgledavanju ivanečkoga kraja.