Na ludbreškoj 26. izložbi mladih vina sudjelovalo više od 300 vinara

Varaždinske vijesti | 27.1.2018. u 14:15h | Objavljeno u Društvo

U Ludbregu je u petak, 26. siječnja, zamjenik župana Tomislav Paljak svečano otvorio 26. izložbu mladog vina, na kojoj sudjeluje više od 300 vinara iz cijele Hrvatske, ali i susjednih Slovenije i Mađarske.

Na izložbu, čiji organizator je ludbreška Udruga vinogradara „Trsek“, a glavni pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg, bilo je prijavljeno čak 589 uzoraka, od čega 577 uzoraka vina, šest voćnih vina i šest rakija. Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima je bilo najviše onih proizvedenih od mješavine bijelih sorata, dok je ostalih vrsta bilo manje, ali su članove ocjenjivačke komisije ugodno iznenadila kvalitetom.

Šampion 26. izložbe među bijelim vinima je Chardonnay iz ludbreškog vinogorja s osvojenih 85 od maksimalnih 100 bodova, dok je šampion među crnim vinima ono proizvedeno od mješavine sorti iz zadarskog vinogorja, također s osvojenih 85 bodova. Zlatno odličje i diplomu „Zlatni trsek“ dobilo je ukupno 105 vina, srebrno odličje 328 vina, a brončano njih 95.

Zamjenik župana Tomislav Paljak čestitao je vinarima, a posebno Udruzi vinogradara „Trsek“, koja gotovo tri desetljeća organizira izložbu na kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj vinara s većim brojem prijavljenih uzoraka vina.

- Ludbreški kraj danas je prepoznatljiv i po posebnom proizvodu, vinu, a za „brendiranje“ ludbreške regije, zahvalnost dugujemo i Udruzi vinogradara „Trsek“. Ova Udruga i proizvođači vina su prije svega čuvari i okusa mirisa varaždinskog kraja. Da nije samo hrana ono što vrijedi u Varaždinskoj županiji, dokazuju brojne nagrade s raznih domaćih i međunarodnih izložbi vina na kojima naši vinari postižu uspjehe i promoviraju naš kraj – rekao je Paljak.

Napomenuo je da je Varaždinska županija prepoznala važnost poljoprivrede i podsjetio da je u proračunu za ovu godinu predviđeno triput više sredstava upravo za poljoprivredu.

- Županija dodjeljuje poticaje za modernizaciju proizvodnje - za sve što treba u podrumu, kao i za zaštitne mreže, navodnjavanje i sufinanciranje nastupa na sajmovima. Ove godine uvodimo i nove poticaje. Pozivam sve da koriste poticaje iz mjere „održiva poljoprivreda“ putem kojih se daje mogućnost za osiguranje nasada, o čemu više informacija svi zainteresirani mogu dobiti u našem Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj – istaknuo je Paljak te zahvalio svima koji svojim zalaganjem doprinose prepoznatljivosti vina proizvedenog u Varaždinskoj županiji.

Na svečanom otvorenju bili su i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, načelnici općina, predsjednik Udruge „Trsek“ Zlatko Brunčić i drugi gosti.

Označeno u