MOŽEMO LI BEZ PESTICIDA Varaždinka Natalija Svrtan o smanjenju upotrebe i alternativama

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.4.2021. u 16:15h | Objavljeno u Društvo

- U srednjoj sam školi osvijestila važnost zdravog življenja i očuvanja zdravlja. Proučavajući tu problematiku, shvatila sam da je pojam zdravog življenja ustvari vrlo kompleksan te uključuje brojne domene življenja, a uz to je podložan utjecajima od kojih se ne možemo obraniti - govori Varaždinka Natalija Svrtan osnivačica udruge pod nazivom Zemljane staze kojoj je glavna misija smanjiti upotrebu pesticida da bi se očuvalo zdravlje ljudi, očuvao okoliš, priroda, bioraznolikost te smanjio utjecaj na klimatske promjene.

- Kao veliki obožavatelj serije „Zvjezdane staze“, odabrala sam ovaj naziv za udrugu jer želim da se u što skorijoj budućnosti Zemlja nađe na putu prosperiteta i samoodrživosti, na putu na kojem ljudi ne uništavaju jedini dom koji za sada imamo – planetu Zemlju - kaže.

Udruga je osnovana 2016. godine i od tada radi na smanjenju upotrebe pesticida do njihovog konačnog izbacivanja iz upotrebe i zamjene održivim i neštetnim alternativama. Članovi udruge obraćaju se nadležnim institucijama sa sugestijom da razmotre rezultate novih istraživanja i primjenjuju prakse zemalja koje su uspješno implementirale održivu poljoprivrednu proizvodnju, da preusmjere poticaje na održivu poljoprivredu te da implementiraju strategije EU koje podržavaju održivost i zaštitu zdravlja ljudi, prirode i okoliša.

Kakva je povratna informacija i što nam još sugovornica naglašava čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u