Mladinski svet Ljubljane posjetio Lepoglavu i najavio nastavak suradnje Foto: Grad Lepoglava

Mladinski svet Ljubljane posjetio Lepoglavu i najavio nastavak suradnje

Varaždinske vijesti | 5.3.2019. u 14:18h | Objavljeno u Društvo

Najveća slovenska lokalna organizacija mladih je ona okupljena oko Mladinskega sveta Ljubljane, čiji su predstavnici u novom mandatu odabrali Lepoglavi za još jedan studijski posjet. Sa slovenskim su kolegama razgovarali zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, članica Savjeta mladih grada Lepoglave Mihaela Špiljak, voditelj ureda i projekata Nezavisne udruge mladih Renato Vuk i član Savjeta mladih Varaždinske županije Mihael Slunjski.

Uvodnu prezentaciju u Gradskoj vijećnici održao je zamjenik gradonačelnika Kovač predstavivši gostima iz Ljubljane iskustva, aktivnosti i korake koje Grad Lepoglava poduzima kako bi uključio mlade u društvene procese kao i procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici.

- Iznimno mi je drago što smo još jednom prepoznati kao primjer dobre prakse kad se radi o radu s mladima. Naša iskustva prepoznaju se u međunarodnom okruženju, a sve zbog dobre suradnje između Grada i mladih kao društvene skupine koja zaslužuje posebnu pažnju svoje lokalne zajednice - kazao je zamjenik Kovač.

Mihaela Špiljak i Renato Vuk predstavili su aktivnosti Savjeta mladih grada Lepoglave i Nezavisne udruge mladih kao organizacija mladih koje aktivno rade s mladima i za mlade. Upravo je provedba mjera aktivne gradske politike za mlade jezgra dobrih odnosa i konkretnih aktivnosti koje su jasno usmjerene na mlade, a u čemu su mladi u Lepoglavi vrlo uspješni.

Predstavljeni su i europski te drugi međunarodni projekti koji su se proteklih godina provodili za mlade, a kojima su upravljali upravo mladi iz Lepoglave. Interes za takvim zajedničkim projektima bio je jasno istaknut od kolega iz Ljubljane za što će se organizirati uzvratni studijski posjet u Sloveniju.

Predstavnik Savjeta mladih Varaždinske županije Mihael Slunjski govorio je o suradnji Savjeta mladih sa školama, odnosno mladima u sustavu formalnog obrazovanja približivši tako aktivnosti Savjeta koje su bile od interesa za goste iz Ljubljane koji aktivno razmišljanju o Vijećima učenika kao inicijalnoj formi za uključivanje mladih u participativni dio svoje uloge u školama. Predsjednik Mladinskega sveta Ljubljane Ivan Jaćimović dodao je kako među susjednim država vladaju isti problemi i potrebe te kako je razmjena dobre prakse u sektoru mladih od izuzetne važnosti za učinkovitu provedbu mjera kojima se nastoji rješavati te probleme.

- Drago mi je što smo razmijenili praksu između gradova i dogovorili se za daljnju suradnju - zaključio je Jaćimović.

Mladi iz Lepoglave i Ljubljane susret su iskoristili i kako bi obilježili Dan ružičastih majica, najpoznatiji program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika s jasnim porukama protiv vršnjačkog nasilja i ovogodišnjim motom #NasiljePrestajeOvdje.