Povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke besplatni ultrazvučni pregledi Foto: Krešimir Đurić

Povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke besplatni ultrazvučni pregledi

V.M./Varaždinske vijesti | 4.10.2016. u 11:15h | Objavljeno u Društvo

Mamae klub Varaždin i ovog se listopada uključio u akciju “Mjesec otvorenih vrata”. Riječ je o akciji koju organiziraju Hrvatsko senološko društvo (HSD) i Savez udruga liječenih protiv raka dojke (SURD).

U tom povodu organizirat će se nekoliko akcija, a prva je Dan ružičaste vrpce. Mamae klub Varaždin proveo je već 17 akcija Dana ružičaste vrpce, a treću godinu provode pod motom “Darujmo ružičasti život” za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

To je aparat kojim bi žene jedanput pri samoj operaciji bile ozračene i više zračenje ne bi bilo potrebno, a nakon operacije bi se jako brzo rehabilitirale. Mogućnost metastaziranja je smanjena na manje od jedan posto. Aparat je jako skup, stoji oko četiri milijuna kuna, a mi smo ovakvim akcijama skupile nešto više od milijun kuna – istaknula je Marija Hrašćanec, predsjednica Mamae kluba Varaždin.

Održat će se i besplatni ultrazvučni pregledi u 25 gradova, između ostalog, i u Varaždinu. Od 3. do 7. listopada u 25 gradova u Hrvatskoj bit će obavljani besplatni ultrazvučni pregledi za žene u dobi između 30 i 40 godina s ciljem osvješćivanja potrebe za redovitim pregledima.

Iz Mammae kluba poručuju da će tijekom cijelog mjeseca biti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice vezane uz probleme bolesti dojke i prevenciju, pri čemu će naglašavati važnost preventivnih pregleda.

U Varaždinu će se pregledi obavljati na tri lokacije lokacije: u Poliklinici GYN u Zavojnoj bb u Varaždinu kod dr. Damira Mamuzića (042/232-410; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), u Poliklinici Zgrebec u Trnovečkoj 1 kod dr. Zdravka Zgrebeca (042/303-434; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) te u Županijskoj ligi protiv raka kod dr. Sandre Banek (mob. 095/901-0434 – med. sestra Mateja).