Miljenka Šimec, Kata Skok i Caritas nagrađeni povodom Svjetskog dana socijalnog rada

VV | 23.3.2021. u 12:40h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada, Hrvatska udruga socijalnih radnika 16. ožujka održala je stručni skup u hotelu Westin u Zagrebu. Tom prilikom su uručene nagrade Hrvatske udruge socijalnih radnika uvaženim stručnjacima, udrugama i ustanovama, a koji su se svojim radom istaknuli u lokalnoj zajednici u razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada. Nagrade su na održanoj svečanosti uručene dobitnicima za 2019.i 2020.godinu.

- S ponosom ovim putem želimo objaviti da je na prijedlog Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije dobitnica godišnje nagrade Jakov Kudrić za 2020.godinu Miljenka Šimec, mag.soc.rada koja joj je predana u hotelu Westin. Zbog epidemiološke situacijedobitnicima plakete HUSR-a za 2019. godinu Kati Skok umirovljenoj diplomiranoj socijalnoj radnici i Caritasu varaždinske biskupije uručene su od strane predsjednice USRVŽ Ivančice Koren - priopćili su iz udruge.

Miljenka Šimec, zaposlena je u OB Varaždin, Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.Služba za palijativnu skrb u Novom Marofu ima formiran kompletan bolnički, posebno educirani palijativni tim koji uz liječnike specijaliste i medicinske sestre čine i socijalni radnik, psiholog, ljekarnik, radni terapeuti, duhovnik i volonteri.Svaki član ima specifičnu ulogu u cjelokupnoj skrbi za pacijenta te u sinergiji s njima zbrinjavaju teške bolesnike.

Miljenka Šimec višegodišnjim kontinuiranim radom s pacijentima, njihovim obiteljima i drugim profesionalcima se profesionalno usavršavala i djelovala te ostavila trag u implementaciji palijativne skrbi u sustav zdravstva.Formiranjem Odjela Palijativne skrbi u matičnoj bolnici postaje ravnopravni član bolničkog multidisciplinarnog tima.Sudjeluje kao predavač i organizator na mnogim Kongresima, Simpozijima, tribinama, radionicama vezanim uz PS te kao gost u radio emisijama.Slijedom toga postaje predavač na fakultetima.

Kata Skok, umirovljena je diplomirana socijalna radnica. Svoj radni vijek provela je u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar gdje je bila zaposlena kao stručni suradnik socijalni radnik. Kata Skok je tijekom radnog vijeka nastojala stvarati što bolje uvjete za školovanje i život te promicati kvalitetu života učenika s teškoćama u razvoju. Osobnim stručnim opredjeljenjem bila je vezana za promicanje prava svih marginaliziranih skupina društva kao i skupina učenika s teškoćama socijalnog uključivanja. Od posebnog značaja bilo je promicanje društvene skrbi za djecu romske nacionalne manjine i ostvarivanja njihovih prava na primjereno i kvalitetno obrazovanje. Uz promicanje prava, zalagala se i aktivno promicala zapošljavanje i individualnu podršku osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada.

Caritasu Varaždinske županije uručena je plaketa Hrvatske udruge socijalnih radnika od strane predsjednice Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije Ivančice Koren predsjedniku mons. Antunu Perčiću i ravnatelju Caritasa mr.sc. Anti Šola,uz prijem kod varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

Caritas varaždinske biskupije djeluje od 1992.godine, a od 23.10.2017.godine svoja vrata otvorio je novoizgrađeni Caritasov centar Varaždinske biskupije na Banfici u Varaždinu gdje su objedinjene sve djelatnosti; pučka kuhinja s pratećim objektima za skladištenje i hladnim komorama, dječji odjel, odjel za odjeću i obuću, odjel za osobe s invaliditetom, odjel podjele paketa živežnih namirnica, novčane pomoći, namještaja, posuđa i drugih potrepština.

Pod okriljem Biskupijskog Caritasa djeluju i dvije ustanove, Dom za starije i nemoćne „Sv. Ivan Krstitelj“ u Ivancu te Dnevni boravak djece s posebnim potrebama „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu. Biskupijski Caritas suosnivač JE Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište sv. Nikola“ u Varaždinu, a pridonio je i obnavljanju djelovanja varaždinskog Kluba liječenih alkoholičara.

Dva puta godišnje okupljaju obitelji s petero i više malodobne djece gdje ih kroz tematska predavanja savjetuju i daruju s potrebnim paketima.Ujedno stipendirajudeset nadarenih studenata iz siromašnih obitelji. U biskupijskom Caritasu djeluje pedeset volontera.

Rad Caritasa Varaždinske biskupije prepoznat je u lokalnoj zajednici, a posebno je prepoznata njihova briga, skrb za najsiromašnije članove zajednice kojima nastoje svim radom i djelovanjem olakšati svakodnevnicu, pružiti im dostojanstven život te svojim radom i djelovanjem naglašavaju važnost susreta i druženja sa najpotrebitijima.

Označeno u