Međunarodni je praznik rada: na sve strane proslave uz besplatni grah i glazbu, zabava zagarantirana Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Međunarodni je praznik rada: na sve strane proslave uz besplatni grah i glazbu, zabava zagarantirana

IHR/Varaždinske vijesti | 1.5.2019. u 07:32h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni je praznik rada koji će se zabavom i nezaobilaznim prvosvibanjskim grahom proslaviti diljem Varaždinske županije.
U Varaždinu sve tradicionalno počinje jutarnjom budnicom. Članovi Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica na nekoliko lokacija u gradu odsvirat će koračnice i tako pozvati Varaždince da se priključe središnjoj proslavi Međunarodnog praznika rada na Dravi.

Uz bogat zabavno-glazbeni program, u 10 sati počinje podjela graha u čemu će pomoći gradonačelnik Ivan Čehok. Na Dravi će, prema najavama, biti veselo i bučno: u programu će sudjelovati kuburaši iz Maruševca, plesni klub D&D, Centar tradicijske kulture Varaždin, Varaždinske mažoretkinje, Društvo Naša djeca, Klub za starije osobe te grupe Glorija i Drugi program. Svečanoj atmosferi pridonijet će i Varaždinska građanska garda počasnim plotunima, odnosno pucnjevima iz svog topa. Za djecu će biti postavljen lunapark.

Proslave Međunarodnog praznika rada tradicionalno će se ove godine održati na Trakošćanu. Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije poziva građane na druženje uz dobru glazbu i zabavu, te nezaobilazni grah koji će se ove godine krčkati u čak 10 velikih kotlova.
Na Trakošćanu će tradicionalno Međunarodni praznik rada obilježiti i HNS Varaždinske županije. Članovi HNS-a pripremaju nekoliko tisuća porcija besplatnih porcija graha koje će pripremati od jutra ekipe iz HNS-ovih podružnica.

Posjetitelje na Trakošćanu očekuju i mnoga kulturna i zabavna događanja koje su pripremili Turistička zajednica Općine Bednja, Hotel Trakošćan i Dvor Trakošćan pod nazivom "Prvosvibanjski izlet u Trakošćan“ . Pripremljen je bogat program od prezentacije starih zanata među kojima će biti lončarstvo, tokarstvo ,streličarstvo i drugi stari zanaati, nastupit će i KUD-ovi, a pripremljene su i delicije.

Proslava Međunarodnog praznika rada organizira se i u Vidovcu. Športsko ribolovno društvo Vidovec, pod pokroviteljstvom Općine Vidovec, organizira cjelodnevno druženje povodom obilježavanja Praznika rada na Vidovečkom ribnjaku. Uz ribolov, boravak i aktivnosti u prirodi te riblje delicije,program će upotpuniti pjesma, ples i tamburaši KUD-a "Vidovec", a za sve posjetitelje osigurana je besplatna podjela graha od 9.30 sati.