Međunarodni dan turističkih vodiča donosi povratak u sudbonosnu 1776. godinu

Varaždinske vijesti | 20.2.2020. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Društvo turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina poziva sve sugrađanke i sugrađane da im se u subotu, 22. veljače, povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se inače obilježava 21. veljače, pridruže na besplatnom obilasku grada.

- Nakratko ćemo se vratiti u sudbonosnu godinu za naš grad, 1776., te iz susreta s onodobnim stanovnicima saznati kako su proživljavali teške trenutke u doba velikoga požara. Koje su brige morile groficu Sermage, a koje mesarovu ženu? Je li banica Suzana Malatinski, udova Drašković, uspjela spasiti svoje skupocjene haljine? Zašto su pripadnici varaždinske građanske garde imali više nevolja s barunicom Katarinom Patačić negoli sa samom vatrenom stihijom? I kako je na sve to gledala carica i kraljica Marija Terezija? Želimo vas upoznati i s razvojem vatrogastva u našem gradu te ćemo vas stoga ugostiti i u prostorima Muzeja hrvatskog vatrogastva - navode iz Društva turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina.

Polasci za razgled grada bit će u 10 i 11 sati ispred Gradske vijećnice.

Također, najavljuju kako će se u Varaždinskim Toplicama za javnost otvoriti Apartman u Starom gradu, kroz koji će besplatno provesti Smirna Turkalj, licencirani turistički vodič.

- Zavirit ćemo u prošlost i pokušati otkriti koje tajne krije apartman koji je inače skriven od očiju javnosti. Usput ćemo se malo pozabaviti i Topličkim vješticama, a nakon razgleda pozivamo posjetitelje u Kavanu Konstantin, gdje mogu kušati topličku tortu, koja je u procesu ishođenja zaštite - poručuju turistički vodiči.

Polazak je u 15 sati u atriju Starog grada u Varaždinskim Toplicama.

dan-vodica-2020.jpg