Međunarodni dan primalja u varaždinskom rodilištu: Uvijek uz ženu, trudnicu, rodilju, majku Foto: OB Varaždin

Međunarodni dan primalja u varaždinskom rodilištu: Uvijek uz ženu, trudnicu, rodilju, majku

Varaždinske vijesti | 5.5.2020. u 16:47h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni je dan primalja - prilika da se istakne važnost ovog zdravstvenog zanimanja koje se spominje još u antičkoj Grčkoj i bez kojeg je danas nezamisliva njega i skrb za rodilju tijekom poroda te za majku i dijete nakon poroda. Istaknuli su to danas iz Opće bolnice varaždin.

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila 2020. godinom medicinskih sestara i primalja. Međunarodna godina primalja zamišljena je kao godina slavlja, veselja i druženja, no dogodio se COVID-19. Upravo zbog takve situacije uzrokovane koronavirusom, primalje su ženama potpora, pružajući im potrebnu podršku i utjehu. Posrednice su između njih, njihovih obitelji i zajednice. Naime, u svrhu zaštite i sprječavanja širenja pandemije korona virusa, u hrvatskim rodilištima, pa tako i u varaždinskom, dosta se toga promijenilo.

Jedna od promjena za trudnice, odnosno rodilje je ta da na porodu ne mogu imati pratnju zbog epidemiološke situacije.

- Porod je nešto što svaka žena zauvijek pamti, važno je da to bude sigurno i lijepo iskustvo za ženu. U tim trenucima žene su ranjive, emocionalno osjetljive, pune pitanja bilo da im je to prvi porod ili su već rađale. Uvijek postoji doza neizvjesnosti. Sada zbog epidemiološke situacije na porodu uz ženu nije moguća prisutnost odabrane pratnje koja je rodilji oslonac s kojom inače dijeli radost dolaska prinove. No tu su primalje koje će im pružiti podršku i razumijevanje i olakšati dane u bolnici - izjavila je glavna primalja Odjela rađaonice i puerperija prvostupnica primaljstva Ksenija Horvatić.

Educirane i profesionalne varaždinske primalje poštuju sve mjere i protokole koji su na snazi za sprječavanje oboljenja od COVID-19 te na taj način čuvaju zdravlje trudnica, rodilja i novorođenčadi, kao i svoje zdravlje, da mogu nesmetano odrađivati svoj poziv i brinuti za žene.

- Biti primalja nije samo posao, već poziv koji se obavlja u svim vremenima pa i sada u vrijeme epidemije koronavirusa. Kroz povijest je svijet bio zahvaćen s nedaćama iz kojih uvijek ljudi izlaze s novim iskustvima, snažniji i bolji. Pomoći majci i sudjelovati kod poroda kao primalja i poroditi dijete, jedan novi život, je privilegija, dar koji nam iz dana u dan daje snagu i vjeru u život koji ide dalje i daje nadu u bolje sutra - izjavila je glavna sestra bolnice Anica Sekovanić mag. med. techn. i zaželjela primaljama puno zdravlja uz čestitke za Dan primaljstva.

U Općoj bolnici Varaždin, kao i u drugim zdravstvenim ustanovama, trenutno se ne obavljaju trudnički tečajevi i edukacije, a nema ni već sada tradicionalnog obilježavanja Dana otvorenih vrata rodilišta, koji se prethodnih godina organizirao kako bi se buduće majke što bolje pripremile na ono što ih čeka.

- Zahvaljujući vremenu u kojem su nam dostupne brojne platforme, Hrvatska komora primalja pokrenula je online edukaciju, odnosno niz video predavanja kojima je svrha priprema i edukacija žena, a tečajevi se mogu pogledati na Youtube kanalu Hrvatske komore primalja. Komora nije zaboravila ni na svoje članice, tako da se i mi na taj način, putem društvenih mreža možemo educirati - kazala je prvostupnica primaljstva Alenka Blaži.

- Polako, smireno i s puno ljubavi, drage buduće majke, pripremajte se za najvažniji dan u svome životu, dolazak novog člana u obitelj, a kad dođe vrijeme za rodilište tu će vas dočekati educirane i uvijek spremne na pomoć primalje Opće bolnice Varaždin s liječničkim timom koji će dan rođenja vašeg djeteta vama učiniti najradosnijim. U prvim novorođenačkim danima bit ćemo vam potpora i snaga, a kad dođete kući svoju ćete ljubav i veselja podijeliti sa svojim najdražima, ali uovim danima bez posjeta - istaknule su primalje te dodale kako ova godina neće biti godina slavlja, a Dane otvorenih vrata i zajednička druženja ostaju za buduće susrete.

Još jednom su primalje svojim požrtvovnim radom i u ova izazovna vremena dokazale da im je sigurnost i zdravlje trudnica, rodilji i majki najvažnije. Čestitamo im njihov Dan primalja.

ob_varazdin_-_primalje_2020_01.jpg

ob_varazdin_-_primalje_2020_02.jpg

ob_varazdin_-_primalje_2020_04.jpg

ob_varazdin_-_primalje_2020_05.jpg