Međunarodna izložba i sajam cvijeća u Ludbregu od 5. do 7. svibnja

S.K. | 1.5.2017. u 18:24h | Objavljeno u Društvo

Međunarodna izložba i sajam cvijeća, poznatija kao Flora Centrum Mundi održat će se u Ludbregu od 5. do 7. svibnja. Ovo je već 21. manifestacija po redu, a s godinama je postala jedna od najvećih ovakvog tipa u Hrvatskoj. Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i Andreja Horvat, direktorica Turističke zajednice grada Ludbrega danas su predstavili ovogodišnji program manifestacije.

- Očekuje nas mnoštvo šarenog cvijeća i drugih proizvoda naših vrijednih cvjećara iz cijeloga ludbreškog kraja. Za ovu godinu imamo prijavljeno 125 izlagača, što je tridesetak više nego prošle godine. Manifestacija je to koja je i među najvećima po broju posjetitelja pa smo ih tako prošle godine zabilježili preko 37 tisuća. - rekao je Bilić.

Ludbreg će tako tijekom tri dana uz epitet centar svijeta ponijeti i onaj centar cvijeća. Organizatori pak najviše od svega priželjkuju lijepo vrijeme. - Ludbreg je turistički vrlo aktivan. Našu predsezonu započeli smo proslavom Dana Grada, nakon toga je uslijedila proslava Ludbergovog rođendana. Nedavno je Ludbreg bio i dio utrke Tour of Croatia. Ne želimo da nam turizam bude nešto usputno, već važna gospodarska grana. - kazao je Bilić.

Ove godine u sklopu Sajma cvijeća – Flora Centrum Mundi, pripremaju se i pojedine novosti. Prije svega uvest će se male promjene u izgledu trga koji će biti popunjen pagodama tako da cvjećari svoje cvijeće izlože još preglednije. Trg će i dalje biti otvoren za različite programe.

- Sam prodajno-izložbeni dio i ove će godine uz Trg Svetog Trojstva biti smješten i u parku dvorca Batthyany. Zbog velikog broja izlagača i posjetitelja zatvorit će se prometnica između trga i parka. Sam dvorac Batthyany tih nekoliko dana bit će otvoren za posjetitelje. Na sam dan otvorenja u petak, nastupit će ludbreški KUD-ovci, a popratni programi u većem se dijelu nastavljaju tijekom vikenda. Od zabavnih sadržaja treba spomenuti koncert Dražena Zečića u subotu u večernjim satima kao i hrvački turnir, koji se također održava u subotu. Subota je inače rezervirana i za najmlađe pa će tako u jutarnjem dijelu biti održan poznati Dječji cvjetni korzo, a radionice za djecu nastavit će se tijekom cijelog dana. Neizostavan sadržaj svakako je i promenadni koncert Puhačkog orkestra iz Tržiča i domaćeg puhačkog orkestra. U nedjelju će se kao i prošle godine predstaviti old-timer klub, Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub, a koncert će održati Nenad Kumrić Charlie. - pojasnila je Andreja Horvat.

Od izlagača najveći broj je onih koji se bave proizvodnjom cvijeća, ali bit će tu i aromatičnog i začinskog bilja te svega potrebnog za uzgoj cvijeća i bilja. I ove godine u sklopu manifestacije bit će održana prodajna izložba čajeva, izložba bonsai-a, a posebnost će biti i izložba hortenzija.