Batinić potpisao Habijanovu inicijativu o proglašenju Parka prirode Ivančica Foto: Grad Ivanec

Batinić potpisao Habijanovu inicijativu o proglašenju Parka prirode Ivančica

Varaždinske vijesti | 24.2.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u utorak je potpisao inicijativu saborskog zastupnika Damira Habijana o proglašenju Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

Time se pridružio listi saborskih zastupnika, župana i pojedinih gradonačelnika koji su dosad svojim potpisima podržali ovu inicijativu usmjerenu zaštiti i očuvanju bioraznolikosti navedenih područja te njihovu održivom razvoju.

Na sastanku su se oba dužnosnika fokusirala na razgovor o Ivančici, a prvenstveno na potrebu njene zaštite. I sam Habijan, koji slobodno vrijeme često provodi na Ivančici, naglasio je potrebu zaštite planine od onečišćivanja i posebno, od nekontroliranog prometa terenskim vozilima, motociklima i quadovima.

batinic_habijan_ivanscica_2.jpg

Batinić je Habijana upoznao s dosadašnjim nastojanjima Grada Ivanca da otkupi vojni objekt na Ivančici, da ga uredi za potrebe učeničkog kampusa te da u suradnji sa susjednim županijama i gradovima krene u zajednički projekt razvitka planinskog turizma na Ivančici.

- Nažalost, sve te dobre inicijative Grada Ivanca završile su na način da ih je druga strana, nakon početnih sastanaka, naprosto ignorirala - ističu iz Grada Ivanca.

Upoznao ga je i s projektom Idejnog uređenja vršnog područja Ivančice u koji je Grad Ivanec voljan krenuti, a kojim bi se vrh zaštitio od devastacije te njegov razvoj kontrolirano usmjeravao.

batinic_habijan_ivanscica_3.jpg

U tom kontekstu oba su se dužnosnika usuglasila da Ivančica ima iznimni gospodarski potencijal koji se može aktivirati pružanjem usluga u turizmu, brendiranjem lokalnih proizvoda i razvitkom ekološke poljoprivrede, a upravo za to postoje velike mogućnosti apsorpcije sredstava iz EU fondova.

Iako na inicijativi oko proglašenja parka prirode Ivančica predstoji višegodišnji posao, dogovoreno je da će se u predstojećem razdoblju nastojati što je moguće više upoznati lokalno stanovništvo s benefitima proglašenja zaštićenim područjem.

batinic_habijan_ivanscica_4.jpg

batinic_habijan_ivanscica_5.jpg