Lepoglavska se čipka predstavila na festivalu u Pagu

VV | 5.7.2017. u 14:55h | Objavljeno u Društvo

Lepoglavu s gradom Pagom povezuje UNESCO-va nematerijalna baština. Grad je to koji, baš kao i Lepoglava, svoju čipkarsku baštinu predstavlja na svojim čipkarskim festivalima, a na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Pagu predstavila se i lepoglavska čipka.

Suradnja Lepoglave s Pagom rezultirala je višegodišnjim predstavljanjem lepoglavske čipke i sudjelovanjem lepoglavskih čipkarica na njihovim festivalima čipke, a kojeg su i na sedmom izdanju paškog festivala posjetile članice Čipkarskog društva „Danica Brӧssler“ i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Na svečanosti otvorenja na poznatoj paškoj Pijaci u nazočnosti brojnih izaslanstva i prijatelja Paga bile su i čipkarice iz Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke, Rusije i iz dalekog Japana. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić istaknuo je da je održavanje ovog festivala zahvala svim paškim čipkaricama koje su svojim marljivim samozatajnim radom stvorile najljepšu rukotvorinu ženskih ruku kojom se ponosi Grad Pag ali i Hrvatska.

Trodnevno događanje obilježile su izložbe zemalja sudionica, na kojima su ljepotu čipkarskog umijeća Lepoglave predstavile Božica Kelemenić i Bernarda Kolenko.

- Uvijek je lijepo vidjeti kako božanska čipkana nit spaja kulture, zemlje, gradove i vrijedne ruke ljudi koji ju izrađuju. Posebnost te niti nama je još veća kad znamo da ju izrađuje i naša Lepoglava. Upravo naše sedmo uzastopno gostovanje na Festivalu čipke u Pagu povećava krug lepoglavskih prijatelja s kojima nas povezuje zajednička UNESCO budućnost i daljnja promocija naše nacionalne kulturne baštine. Zaista sam ponosan na sve naše čipkarice i drage Lepoglavčane koji su Lepoglavi omogućili veliki broj dragih prijatelja diljem Hrvatske i svijeta – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.