Lepoglavska čipka predstavljena na međunarodnom susretu čipkarica u Rijeci Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavska čipka predstavljena na međunarodnom susretu čipkarica u Rijeci

Varaždinske vijesti | 14.3.2017. u 20:41h | Objavljeno u Društvo

Lepoglavske čipkarice, članice Zadruge lepoglavske čipke, sudjelovale su u Rijeci na dvodnevnom Međunarodnom multidisciplinarnom i multikulturalnom susretu čipkarica.

Susret koji je popraćen stručnim skupom o umijeću i tradiciji čipkanja, predavanjima, izložbama i radionicama izrade čipki, organizirao je Islamski centar u Rijeci u čijim se prostorima skup i održao.

Skup u Rijeci okupio je sedamdesetak čipkarica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Lepoglavsku čipku predstavile su članice Zadruge lepoglavske čipke priredivši izložbu na kojoj su predstavljeni neki od najljepših primjeraka lepoglavske čipke. Način izrade lepoglavske čipke lepoglavske su čipkarice prikazale na radionicama na kojima je, uz lepoglavsku čipku, prikazana i izrada paške i kerane čipke iz BiH te slovenske čipke na batiće.

O lepoglavskom čipkarstvu je u stručnom djelu skupa govorila dr. Tihana Petrović Leš. Otvorenju čipkarskog susreta, koji je Islamski centar u Rijeci priredio u suorganizaciji s Udruženjem "Gračaničko keranje" iz BiH, nazočili su čelni ljudi Grada Rijeke i Primorsko–goranske županije predvođeni riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i primorsko–goranskim županom Zlatkom Komadinom.

Označeno u