"Kultura u fokusu“ na Sveučilištu Sjever u cilju popularizacije umjetničkog stvaralaštva Foto: Ilustracija/Sveučilište Sjever

"Kultura u fokusu“ na Sveučilištu Sjever u cilju popularizacije umjetničkog stvaralaštva

VV | 15.5.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica svečano je otvorena 6. izložba u sklopu projekta "Kultura u fokusu“. Projekt se primarno realizira kroz fotografiju i popularizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com u svrhu dokumentacije, edukacije, kreativne umjetničke interpretacije te komplementarnih znanstvenih istraživanja.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se ukupno 80 autora sa 680 radova od kojih je stručni žiri odabrao 100 fotografija za izložbu, koja će još idućih tjedan dana biti otvorena za razgledavanje u prostorima Sveučilišnog centra Koprivnica.

Također, ovogodišnje otvorenje izložbe održano je u sklopu Festivala znanosti koji se na Sveučilištu Sjever održava od ponedjeljka, 10. do 15. svibnja s temom "Kultura znanosti“. Izložba je organizirana uz potporu Sveučilišta Sjever i Grada Koprivnice.

- Šesta "Kultura u fokusu" predstavlja razdoblje mučne 2020. godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali Hrvatsku, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. Cilj ovog projekta je istraživanje percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz prošlu godinu i sve do 30. travnja ove godine.

dsafaaf.jpg

Autor i idejni začetnik projekta "Kultura u fokusu“ je doc. art. dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever koji kroz fotografski natječaj i izložbe popularizira umjetnička stvaralaštva.

Teme ovogodišnjeg natječaja bile su predviđene standardnim kategorijama natječaja, no dodatnu pozornost autori su mogli istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje. Kultura u fokusu ima za cilj stvaranje fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja i veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama.

Pobjednici po kategorijama ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu su Borna Filić, Filip Gržinčić, Neja Markičević, Nedi Rački, Stipe Surać i Sandra Šimunović a ukupni pobjednik natječaja 6.Kulture u fokusu je Anto Magzan.

Označeno u