KUD Voća: Sutra Ivanjski krijesi na Voći ponovno nakon 50-ak godina

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.6.2020. u 19:50h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja - oživimo stari voćanski običaj paljenja ivanjskog kresa, u nedjelju 28. lipnja u 19.30 sati. Stoga, KUD Voća poziva sve da se opet pokrene, nakon 50-ak godina, obilježavanje ovog starog voćanskog običaja.

KUD Voća će prve takve krese upaliti sutra i to na livadi prije raskršća na ulazu u Donju Voću. KUD će doći na livadu u svečanoj povorci koja kreće od zgrade DVD do livade, povorka počinje u 19.15 sati, a sam program počinje u 19.30 sati. Nakon kratkog programa, slijedi druženje uz muzički i pjevački sastav KUD-a, te paljenje vatre u sumrak.

- Vatru će imati čast zapaliti naši najstariji član Dragutin Gregur, koji je ovog proljeća proslavio 80. godina života, uz asistenciju djece iz dječje sekcije KUD-a Voća. Manifestacija je na otvorenom, uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz sprečavanje širenja pandemije COVID-19, a detalji o lokaciji i ostale informacije objavljene su na Facebook stranici KUD-a Voća - kažu organizatori.

Naime, što se narodnih običaja tiče, jedni od najljepših zasigurno su oni vezani uz paljenje vatre. Osim paljenja vatri uoči ili na sam Uskrs navečer od davnina je u narodu, pa tako i u voćanskom kraju, poznat običaj paljenja vatre uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja. O takvome starome običaju u voćanskom kraju svjedoči i stoljetni napjev koji je 1947. zapisao na Voći akademik Vinko Žganec, poznati etonmuzikolog.

Ivanjski su običaji u narodu vezani uz žetvene običaje i početak ljeta. Takve vatre, odnosno kresi, imali su zadaću da zaštite ljude, stoku i urod od svih nedaća. Ljudi su se oko vatre okupljali, družili, plesali, pjevali, a oni hrabriji i preskakali preko vatre. Vatre su se palile na bregima, ili kraj rijeka, potoka itd. U voćanskom je kraju ovaj običaj nestao 70-tih godina prošlog stoljeća, uslijed iseljavanja, promjena životnih navika stanovništva itd.