KUD Vidovec: planiraju 28 nastupa, ali i veliku proslavu 25. godišnjice rada društva

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

U Društvenom domu u Nedeljancu održana je godišnja sjednica skupštine KUD-a Vidovec. Nakon pozdravne riječi predsjednika Tome Svačka, izbora zapisničara i verifikacijske komisije, tajnica Ines Pavleković podnijela je izvješće o radu KUD-a za 2019. godinu.

KUD „Vidovec“ 2019. godinu obilježio je kroz 24 nastupa i gostovanja i uspješan je organizator manifestacija od velikog značaja u općini Vidovec i šire. Kroz djelovanje na očuvanju kulturne baštine, vidovečke narodne nošnje i tradicionalnih običaja vidovečkog kraja te kroz očuvanje tradicionalne pjesme i plesa na području općine, ali i van nje čuvaju se stari običaji od zaborava i promiče se nasljeđe svoga kraja. Osvrnula se i na četiri manifestacije u organizaciji Kud-a, a to su Fašnjička povorka, Jurjevski krijesovi, Zeljarijada i Božićna priredba.

Zahvalila je voditeljima sekcija na njihovom radu sa djecom. Posebno je izrazila zadovoljstvo što su nakon teške godine bez tamburaške sekcije protekle godine pokrenuli školu tambure i dosad u tamburaškoj sekciji broje 24 nova člana te je posebno zahvalila voditelju tamburaške sekcije Damiru Mumleku na rezultatima.

Bili su uspješni i po povlačenju sredstava na javnim natječajima i drago im je što su njihovi projekti i rad prepoznati. Tu je istaknula i nedavno objavljene rezultate Ministarstva kulture gdje im je za projekat Nabavke tamburaških instrumenata odobreno 15.000,00 kn, a za Jurjevske krijesove 7.000,00 kn. Napomenula je da smatra da su rezultatima protekle godine svi skupa pokazali da dostojno predstavljaju cijeli svoj kraj, Varaždinsku županiju i Hrvatsku kako u svojem okruženju tako i van granice gdje šire tradiciju i prenose ne samo znanje već i ljubav prema tradiciji na mlađe naraštaje.

- Da bi nastavili takvim rezultatima potreban nam je i dalje veliki poticaj roditelja, prijatelja, suradnika i okoline. Potrebna je sloga i puno odricanja da se uvijek stvara nešto čime se možemo ponositi –zaključila je.

Prezentirana su i financijska izvješća i planovi za 2020., a nakon prihvaćanja izvješća predsjednik društva Tomo Svačko prezentirao je planove rada za 2020. U 2020. godini planiraju 28 nastupa, a posebno se u ovoj godini osvrnuo na program proslave 25. godišnjice rada društva.

- I dalje planiramo raditi na očuvanju kulturne baštine, tradicije i običaja. Zadali smo si velike planove, puno rada i odricanja, ali dok postoji ljubav prema nečemu ništa nije nemoguće. Želim svim članovima puno uspjeha u ovoj godini i zahvaljujem voditeljima sekcija Zdenki Knapić, Tihomiru Kukuliću i Damiru Mumleku, svim članovima, njihovim roditeljima, Općini Vidovec, sponzorima i svima ostalima koji na bilo koji način daju podršku radu društva - zaključio je Svačko.

Skupštini društva uz članove KUD-a Vidovec i voditelje sekcija nazočio je zamjenik načelnika Općine Vidovec Dubravko Zavrtnik, vlč. Branko Švogor, predstavnici Vatrogasne zajednice Općine Vidovec, DVD-a Nedeljanec-Prekno, Udruge Vinogradara i voćara „sv. Antun Tužno“, Udruge umirovljenika, ŠRD-a Vidovec , povjerenstva za razvoj ruralnog turizma te sponzori i suradnici. Prisutni gosti u svojim pozdravnim riječima iskazali su zadovoljstvo radom društva i dali podršku daljnjim planovima.

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.