„Kretanje nam je zapisano u genima": pridružite se i aktivno provedite vrijeme

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.2.2021. u 13:03h | Objavljeno u Društvo

Uspješno je održana još jedna aktivnost u sklopu projekta „Kretanje nam je zapisano u genima" financiranog od strane EU fondova kroz Ministarstvo rada i socijalne skrbi, a nositelj projekta je Hrvatski savez nordijskog hodanja (HSNH) pod vodstvom predsjednika Davorina Antonića.

U projektu sudjeluju umirovljenici, odnosno članice i članovi Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava, iz Varaždina. Projekt se provodi u sklopu natječaja „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ čiji je cilj jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unapređenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Krajnji korisnici projekta sudjeluju u redovnim treninzima koji uključuju nordijsko hodanje i vježbanje, kao i vježbanje s gumama na otvorenom koji se organiziraju gotovo svakodnevno.

Osim u Varaždinu ove aktivnosti se provode u Zagrebu (tri grupe), Zadru (dvije grupe), Karlovcu i Opatiji. Svaka grupa ima u prosjeku po 35 sudionika, a treninge i ostale zadatke provode pod vodstvom trenerica ili trenera. Varaždinsku grupu vodi Katica Kalajdžija, predsjednica Udruge Drava.

Cilj projekta je provedba inovativnog programa za 250 umirovljenika, sa svrhom njihovog uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkog zdravstvenog stanja i podizanja razine svijesti o zdravom životu hodanjem.

- Hodanjem se čovjek oslobađa stresa jer aktivnost potiče lučenje hormona sreće, što je siguran put ka sreći i zadovoljstvu. Hodanje je jedna od prvih aktivnosti koje smo naučili nakon rođenja, odnosno zapisano nam je u genima. Ciljevi Udruge Drava su gotovo identični, a postižu se kroz brojne aktivnosti, s naglaskom na nordijsko hodanje kao najefikasniji oblik kretanja za sve dobne skupine uz pomoć specijalno dizajniranih štapova za nordijsko hodanje koji rasterećuju donji dio tijela i koriste snagu ruku i ramena, te uz pravilnu tehniku aktiviraju 90 posto mišića i tako održavaju naše tijelo vitalnim i zdravim. Pojačanim intenzitetom doprinose i smanjenju viška kilograma. Kako bi postigli sve željeno nužno je gotovo svakodnevno i dugoročno prakticiranje nordijskog hodanja - kažu organizatori.

Nordijsko hodanje je obuhvaćeno kroz tri projekta Udruge Drava.”Svaki tjedan - izazov jedan” projekt je vezan za hodanje subotom na rutama od 5 do 15 kilometara, od Graberja do Drave.

- Drava je naša motivacija i inspiracija. Naši izazovi subotom dobivaju i oblik povremenih poludnevnih izleta na atraktivnim lokacijama Varaždinske županije. Najveći interes je za sudjelovanje na desetak festivala nordijskog hodanja u organizaciji članica HSNH koji se sprovode u Opatiji, Rastokama, Zagrebu, Prelogu, Trakošćanu, Jastrebarskom, Platku, Samoboru, Varaždinu i na Krku. Posebna atrakcija je višednevni izlet i sudjelovanje na festivalu nordijskog hodanja na Hvaru. U tijeku su organizacijske pripreme za treći „Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije - Trakošćan 2021. Ponosni smo na vrlo uspješnu organizaciju prethodna dva festivala. Ističemo drugi, budući da smo ga uspjeli realizirati pod strogim epidemiološkim mjerama. Želja i imperativ nam je zadržavanje vrlo visokih kriterija i kvalitete provedbe postavljene u prethodna dva festivala jer "Biser hrvatskog Zagorja" to zaslužuje. Naš najomiljeniji projekt „Dan na Dravi” provodimo povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave 23. rujna, u sklopu kojeg se održava nordijsko hodanje i rekreativni sportovi vezani na i uz Dravu - navode.

Dodaju i da im je važna edukacija članica i članova Udruge Drava koju provode na nacionalnoj razini, a radi se o tečaju za voditelje nordijskog hodanja.

- Škole nordijskog hodanja, koje za zainteresirane građane u sklopu plana rada naše udruge provode certificirane voditeljice nordijskog hodanja Olgica Friščić, Darinka Kolarić, Snježana Bačani i Katica Kalajžija, naš su doprinos široj društvenoj zajednici u smislu promicanja zdravog života. Od svega nam je najvažnije stvaranje pozitivnog ozračja i ugodne atmosfere prilikom naših okupljanja kako bi se sudionici osjećali sretno i zadovoljno. To postižemo individualiziranim pristupom svakoj osobi uz maksimalno poštivanje njezine osobnosti i privatnosti. Pozivamo zainteresirane građane da se uključe u rad Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava, Varaždin i na taj način doprinesu kvaliteti svog života organiziranim kretanjem i boravkom u prirodi - kaže Katica Kalajdžija, predsjednica Udruge Drava.