Kod obitelji Cepanec u punom je jeku prodaja božićnih zvijezda; imaju ih više od 35.000

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.12.2020. u 18:13h | Objavljeno u Društvo

U plastenicima obitelji Cepanec u Doljanu u općini Sveti Ilija u punom je jeku prodaja božićnih zvijezda, omiljenog blagdanskog ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevnog cvijeta s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti. Tako brojni kupci svraćaju na njihov prag da bi na vrijeme kupili svoj primjerak, ali i čuli pokoji savjet vrijednih radnika koji se ove godine brinu o više od 35.000 teglica ovog cvijeta.

Pandemija se nije odrazila na poslovanje

- S obzirom na to da narudžba sadnica kreće početkom godine kada još nismo znali za krizu odnosno pandemiju koja nam se pojavila u ožujku, nismo smanjivali proizvodnju tako da smo ukupno posadili ove godine 35.500 teglica božićnih zvijezda - kaže vlasnica Cvjećarskog obrta Karmenka Cepanec, dodajući da sadnice božićnih zvijezda nabavljaju iz Njemačke, a sađene su u srpnju u teglice veličine 7, 11 i 14 centimetara.

- Zvijezde prodajemo od studenoga kod nas u maloprodaji, a najveći dio svoje proizvodnje plasiramo u jedan trgovački lanac. Uvijek imamo stalne kupce koji dolaze po cvijeće kod nas u plastenike i sve veći broj novih kupaca koji se nakon prve kupnje vraćaju - kaže Cepanec.

Uz božićne zvijezde sade i prodaju cvjetne vrtiće za dekoraciju prostora, a u ponudi imaju i božićnu pšenicu. Kako kažu, trenutno se pandemija nije odrazila na njihovo poslovanje.

- Proljetna sezona je bila zadovoljavajuća jer su ljudi u vrijeme pandemije bili kod kuće i velika je bila potražnja za sadnicama povrća, ali i cvijeća - kaže vlasnica Cvjećarskog obrta Cepanec koji postoji od 1996. godine kao hobi djelatnost na površini od 100 m2 zatvorenog prostora na zemljištu koje je Karmenka u tu svrhu posudila.

Zahvaljujući stalnom radu i kvaliteti gotovih proizvoda danas se njihova proizvodnja odvija na preko 9000 m2 suvremeno opremljenih plastenika i oko 35 000 m2 vlastitog poljoprivrednog zemljišta. Trenutno imaju zaposleno 14 stalnih zaposlenika, ali zapošljavaju i sezonske radnike ovisno o potrebama.

Godišnje isporučuju preko milijun sadnica cvijeća i povrća, te ukrasnog bilja i trajnica. Kako kažu, nastoje pratiti trendove u cvjećarstvu, te shodno tome rade i cvjetne vrtiće u keramičkim zdjelama ili košaricama. U siječnju i veljači primaju narudžbe za sadnju balkonskog cvijeća u žardinjere koje kupci preuzimaju u travnju i njime ukrašavaju svoje okućnice i balkone.

Za blagdan Svih svetih u ponudi imaju razne cvjetne tegle za grobove. Za božićne blagdane nude veliki izbor posađenih košarica za ukrašavanje domova te nakon božićnih zvijezda plastenike pripremaju za proljetnu sezonu, ali već sada u plastenicima imaju posađene proljetnice poput klinčića, tratinčica, potočnica, ranunkule, maćuhice i ciklame.

Njega božićne zvijezde i ponovno cvjetanje

Inače, božićna zvijezda voli toplinu i svjetlost, ali ne i previše direktne svjetlosti. Držanje ovog blagdanskog bilja uz radijator ili neki drugi izvor toplog zraka, kaže nam Karmenka, jednako je štetno za vijek trajanja božićne zvijezde kao da ju stavite na balkon. Optimalna temperatura joj je između 15 i 20 °C. Potrebno ju je zalijevati odozdo preko podloška jer uobičajeno zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke.

- Preporučuje se svaka tri dana podložak napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji zvijezda nije upila. Kako bi ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se posuše, nove izdanke treba prikratiti na 10 cm visine. Potom ju je potrebno premjestiti na hladnije mjesto čija temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva, a u takvim uvjetima trebala bi ostati punih osam tjedana. Nakon tog perioda slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno započeti rasti. Raste li pak prebrzo, izdanke je potrebno skraćivati sve do kraja kolovoza - savjetuje sugovornica.

Za crvene listove 12 sati tame

Ovom omiljenom ukrasu brojnih domova, botaničko je ime Euphorbia pulcherrima, u Meksiku je zovu “Noche Buena”, u Sjevernoj Americi “Poinsettia”, a u Peruu i Čileu poznata je kao “Kruna Anda”.

- Domovina joj je Meksiko gdje raste kao grm ili manje stablo. Može narasti od 0.6 do čak četiri metra visine, a prepoznatljiva je po tamnozelenim listovima i braktejama koje su najčešće žarko crvene boje, no mogu biti i bijele, ružičaste, svijetlozelene ili prošarane. Brakteje su zapravo pricvjetni obojeni listovi koji okružuju sitne žute cvjetiće pri vrhu biljke. Da bi listovi promijenili boju biljci je potrebno 12 sati tame i to najmanje pet dana za redom. Isto tako, preko dana potrebno joj je mnogo svjetla kako bi boja postala najintenzivnija - kaže Karmenka.

Legenda o božićnoj zvijezdi

Postoji i meksička legenda o božićnoj zvijezdi iz 16. stoljeća koja kaže da je neka mlada djevojka, presiromašna da bi prinijela dar u čast proslave Isusova rođenja, na nagovor anđela krenula brati obično bilje koje raste uz putove kako bi ga položila pred oltar. Iz tog običnog, neuglednog bilja, izbili su grimizni cvjetovi i tako je nastala prekrasna božićna zvijezda. Oblik njenih listova simbolizira Betlehemsku zvijezdu, a grimizna boja Kristovu krv koju je prolio na križu. Otad božićna zvijezda predstavlja simbol Božića i njome se ukrašavaju domovi i crkve.

Galerija slika