Kako je nastao Saperlot Gin, službeno prvi varaždinski džin

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.4.2021. u 18:45h | Objavljeno u Društvo

Saperlot Gin službeno je prvi varaždinski džin. Ideja je krenula iz hobija kućne izrade piva, tzv. homebrewinga, Ivice Staneković iz Varaždina koji se homebrewingom u slobodno vrijeme bavi već pet godina. Zajedno sa suprugom Marijanom Staneković koja kao prehrambeni tehnolog ima veliko iskustvo u organizaciji prehrambene proizvodnje, odlučili su pokrenuti proizvodnju džina.

- Kako je baza za izradu džina pivo, odnosno fermentirana sladovina, nekako je logički nastao i džin. Zapravo je to polovica postupka izrade džina. Upravo taj naš prvi eksperimentalni džin oduševio je okusom i kvalitetom i nas i naše prijatelje pa je hobi pretvoren u posao – kažu nam sugovornici.

I tako je cijeli proces organizacije i priprema proizvodnje džina započet na jesen 2020. a prvi gotov proizvod je ugledao svjetlo dana početkom ožujka ove godine.

- Uvjereni smo da će se svidjeti široj javnosti. Džin je trenutno jedno od najpopularnijih jakih alkoholnih pića. Plijeni interes najšire javnosti radi izuzetnih aroma i okusa. Radi širine dodanih sastojaka, najčešće su to začini i različite aromatske biljke, daje bezbrojne mogućnosti za kreiranje vlastitih kombinacija okusa i mirisa. Upravo to nas je ponukalo da stvorimo kombinaciju koju do sada nismo pronašli među komercijalnim džinovima trenutno dostupnima na našem tržištu - objašnjavaju sugovornici.

Što su nam još rekli sugovornici Staneković čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...