Kad mame krenu u akciju: Udruga Veliko srce malom srcu varaždinskoj Pedijatriji donirala EKG uređaj Foto: Krešimir Đurić

Kad mame krenu u akciju: Udruga Veliko srce malom srcu varaždinskoj Pedijatriji donirala EKG uređaj

| 19.6.2018. u 13:01h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Nema te pokretačke snage kao kad mame krenu u akciju, tad nema nikakvih prepreka koje mi ne bismo mogle riješiti. Naša djeca su naš pokretač, a dobrobit ima cijela zajednica i svi koji imaju neke srčane probleme. Godišnje se, naime, u Hrvatskoj rađa 500-tinjak djece sa srčanim bolestima poput aritmije, brahikardije ili tahikardije, a trenutno je u Hrvatskoj 13.000-15.000 djece s takvim bolestima. Borimo se za što veću kvalitetu zdravstvenog zbrinjavanja djece rođene sa srčanim greškama, no ovakvi uređaji potrebni su i drugima - napomenula je Ivana Zagrajski iz varaždinske podružnice Udruge Veliko srce malom srcu, koja je danas Odjelu pedijatrije varaždinske Opće bolnice predala vrijednu donaciju - EKG uređaj.

udruga_veliko_srce_malom_srcu_donacija_bolnica_pedijatrija_varazdin_2.JPG

Zagrajski je istaknula da na području Varaždinske županije u Udruzi aktivno djeluje šest majki, te su ponosne što su prošle i ove godine Odjelu pedijatrije uspjele donirati uređaje vrijednosti 95.000 kuna.

- Počeli smo s 24-satnim EKG holterom vrijednosti 22.000 kuna i nakon toga se sve pokrenulo pa smo donirali i sondu za djecu odrasle dobi vrijednu 35.000 kuna, nakon toga monitor vitalnih funkcija vrijednosti 15.000 kuna, a nakon prigodnog božićnog darivanja djece na odjelu, sada smo uspjeli prikupiti sredstva za nabavku ovog EKG-a, čija je vrijednost oko 23.000 kuna. Riječ je o najnovijem i najmodernijem uređaju, a varaždinska je pedijatrija prva u Hrvatskoj koja ima takav uređaj, te zahvaljujem tvrtki Schiller koja nam je izašla ususret kako bismo mogli kupiti ovaj uređaj - istaknula je Zagrajski.

- Željeli smo pomoći našoj županijskoj bolnici, pedijatrijskom odjelu i kardiološkoj ambulanti, jer kad roditelj čuje da mu dijete ima neki šum na srcu, to je veliki šok. Nakon devet mjeseci, prvo se radujete rođenju djeteta, a zatim slijedi šok, i doktori ovdje su prvi od kojih dobijemo informacije, naprave prve pretrage, i zato nam je drago da smo vas uspjeli opremiti - kazala je Zagrajski prilikom predaje donacije.

Pedijatrijska kardiologinja u Općoj bolnici Varaždin dr. Petra Detoni Jukić zahvalila je majkama iz Udruge što su uspjele prikupiti potrebna sredtsva i donirati Pedijatriji moderne uređaje.

udruga_veliko_srce_malom_srcu_donacija_bolnica_pedijatrija_varazdin_3.JPG

- Naša Pedijatrija je sada prva u Hrvatskoj koja ima ovakav EKG snimač. To je najnovija generacija EGK snimača, koji će omogućiti snimanje i kod vrlo nemirnih pacijenata, što je nama u pedijatrijskoj populaciji vrlo važno, jer dijete ne može uvijek biti mirno kod snimanja. Također, točnost zapisa ovog visokosofisticiranog uređaja je nekoliko stotina puta veća od standardnog EKG snimača te nam gotovo ništa neće moći promaći, a ima i brojne mogućnosti zapisa i pohrane, različite načine ispisa i jako smo zahvalni na ovoj donaciji koja će nam jako pomoći u radu - istaknula je dr. Detoni Jukić.

udruga_veliko_srce_malom_srcu_donacija_bolnica_pedijatrija_varazdin_4.JPG

- Godišnje u našoj bolnici imamo 2.000-2.500 EKG pregleda. EKG je dio svakog rutinskog pregleda djeteta prije operativnog zahvata, dio svakog kardiološkog pregleda, a radimo ih kod djece kod koje sumnjamo da su im simptomi srčane naravi pa se može reći da je EKG općenito jako važna pretraga u Pedijatriji - pojasnila je dr. Detoni Jukić.

Zahvalnicu u ime OB Varaždin Ivani Zagrajski je uručio zamjenik ravnatelja Damir Poljak.

udruga_veliko_srce_malom_srcu_donacija_bolnica_pedijatrija_varazdin_6.JPG

- Udruga Veliko srce malom srcu svake godine pokazuje to svoje veliko srce koje postaje sve veće te svojim donacijama pomaže Odjelu za pedijatriju - istaknuo je Poljak te zahvalio članicama Udruge na svim donacijama.

Zagrajski je pojasnila da donacije prikupljaju na štandovima ili slanjem donacijskih upita i zamolbi tvrtkama i drugim udrugama koje se također bave pomaganjem djeci sa zdravstvenim poteškoćama.

- Sjedište naše udruge je u Zagrebu, a okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Varaždinska je podružnica osnovana 2011. te svake godine sudjelujemo u raznim akcijama kao što je Festival srca, a sudjelujemo i na Špancirfestu. Zaista se borimo da djeca rođena sa srčanim greškama imaju što kvalitetniji život. Preduvjet za to su medicinski uređaji za što kvalitetniju dijagnostiku, kako bi nas već na ovoj prvoj stepenici, u varaždinskoj bolnici, mogli uputiti na daljnje liječenje - zaključila je Zagrajski.

Svi koji im žele pomoći u prikupljanju sredstava, sve potrebne podatke mogu dobiti na internetskoj stranici velikosrce-malomsrcu.hr.

udruga_veliko_srce_malom_srcu_donacija_bolnica_pedijatrija_varazdin_5.JPG

udruga_veliko_srce_malom_srcu_donacija_bolnica_pedijatrija_varazdin_1.JPG