JAVNI VOĆNJAK Posađeno 78 grmova bobičastog voća te 301 stablo jabuka i krušaka

J.Š./ Varaždinske vijesti | 8.3.2021. u 17:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Po uzoru na Beč i neke druge europske gradove, Grad Varaždin zasadio je javni voćnjak u kojem će svatko moći besplatno brati voće, ali ne za preprodaju, već isključivo za osobne potrebe. Ta je inicijativa realizirana u Hallerovoj aleji iza groblja prema Novoj Vesi u Varaždinu, odnosno na istočnom rubu vodocrpilišta. Sveukupno je zasađeno 78 grmova bobičastog voća kupina i malina, te 301 stablo jabuka i krušaka.

- Sorte jabuka su Priscila, Liberty i Zlatni delišez i zasađeno je 200 stabala dok su kruške sorte Williams i njih je 89 stabala. Voćnjak je geometrijski uređen u krugovima koji se šire, s centralnim mjestom u sredini voćnjaka na kojem će biti postavljeno stablo od metala u kreaciji varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga - kažu nam u Gradu Varaždinu. Dodaju i da je projekt realizirao VARKOM d.d. u suradnji s Gradom Varaždinom. Površina javnog voćnjaka iznosi 6.400 metara kvadratnih. Ukupna vrijednost ulaganja u javni voćnjak je oko 90.000 kuna, a uključuje izgradnju panel ograde duljine 160 metara i visine dva metra kako bi se spriječio pristup stadu jelena, uključuje i elektroinstalacije, betoniranje središnjeg kruga, sadnice te sav ostali pribor za sadnju. Inače, tijekom ove godine gotovo da i neće biti dodatnih uređenja javnog voćnjaka, a Grad Varaždin i VARKOM će za to koristiti volontere koji se već danas pozivaju na suradnju te se mogu javiti.

- Građani će prve plodove bobičastog voća moći ubrati već ove godine dok će jabuke i kruške morati ipak pričekati, no 2022. godine, kada VARKOM d.d. slavi 60 godina postojanja očekuju se prvi plodovi - ističu iz Grada.


Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Galerija slika