Izjava HNiPa o navodnom atentatu na Sašu Lekovića Foto: Ilustracija

Izjava HNiPa o navodnom atentatu na Sašu Lekovića

VV | 2.11.2016. u 11:01h | Objavljeno u Društvo

Hrvatski novinari i publicisti protive se i snažno prosvjeduju protiv fizičkih, verbalnih ili bilo kakvih napada na novinare, uključivo i ucjenjivačke prijetnje njihovoj materijalnoj egzistenciji.

Navode to u svom priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti.

- No jednako tako držimo i da je način na koji se medijski prati slučaj navodnog atentata na predsjednika HND Sašu Lekovića, nije u skladu s osnovnim pravilima novinarske struke te je društveno štetan.

Krajnje je neprofesionalno stvarati medijske senzacije i psihoze nacionalnog, a odmah potom i međunarodnog dosega na osnovi jednog Facebook statusa, tj. prije prijave policiji, istrage pa i bilo kakve osnovne, kritičke novinarske provjere okolnosti događaja.

Ovakav se tip vijesti u profesionalno i civilizacijski konsolidiranim medijskim okružjima objavljuje uz ogradu "navodno" sve do pravorijeka nadležnih državnih tijela.

Pogotovo držimo neprihvatljivim slati optužnice protiv cjelokupnog hrvatskog društva na međunarodna strukovna, politička i parapolitička tijela, na osnovi službeno nepotvrđenih informacija.

Time se kratkoročno i dugoročno nanosi ogromna šteta hrvatskim nacionalnim interesima i državi općenito, jer se Hrvatska ponovo prikazuje u potpuno pogrešnom svjetlu, te se kroz teze o tobožnjem jačanju "radikalne desnice", a evo sada i pojavom navodnog terorizma, krivotovori svjetonazorna situacija u hrvatskom društvu ili pojedinim njegovim dijelovima.

Zbog svega ovoga, pozivamo sve odgovorne institucije na hitnu, temeljitu i sveobuhvatnu istragu okolnosti navodne automobilske nezgode - navodi se u prioćenju Hrvatskih novinara i publicista.

Označeno u