Izaslanstvo Varaždinske županije odalo počast poginulim antifašistima te poginulim pripadnicima 104. brigade Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Izaslanstvo Varaždinske županije odalo počast poginulim antifašistima te poginulim pripadnicima 104. brigade

IHR/Varaždinske vijesti | 8.5.2020. u 13:11h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskom groblju izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili župan Radimir Čačić, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenik župana Tomislav Paljak položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim antifašistima povodom 75. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i pobjede nad fašizmom.

Župan Čačić i njegov zamjenik Paljak odali su počast i poginulim pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske. Naime, na današnji dan prije 29 godina osnovana je spomenuta brigada. Izaslanstva Grada Varaždina i Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista također su odali počast.

Pozvavši na minutu šutnje, župan Čačić je naglasio važnost njegovanja i očuvanja antifašističkih vrijednosti.

- Svima je dobro poznato da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu dala iznimno značajan doprinos u borbi protiv fašizma i to je nepobitna činjenica. Stoga je iznimno važno obilježiti Dan pobjede nad fašizmom i odati počast svima onima koju su bili dio antifašističkog pokreta koji je utkan u temelje današnje hrvatske države, ali i suvremene Europe. Uostalom, u tadašnjoj Jugoslaviji uvjerljivo najbrojniji pripadnici partizanskih snaga bili su Hrvati, a u zapovjednom lancu dvije trećina časnika bili su Hrvati, zapovjednik cijele vojske je bio Hrvat. Dakle, ne treba tu puno ništa dodavati – rekao je župan.

Svečanost odavanja počasti upotpunili su i učenici Glazbene škole iz Varaždina pod ravnanjem prof. Darka Navoja.

Kod spomen ploče 104. brigade Hrvatske vojske, izaslanstvima Grada Varaždina te Varaždinske županije pridružili su se i pripadnici Udruge 104. brigade Hrvatske vojske.
- 104. brigada je jedna od prvih osnovanih brigada, svoju hrabrost i domoljublje pokazali su u mnogim obrambenim operacijama, a poštovanje i uspomenu na poginule pripadnike moramo čuvati zauvijek - rekao je župan.