Ivanečka lipa iz doba ivanovaca klonirana i sačuvana za sva vremena Foto: Grad Ivanec

Ivanečka lipa iz doba ivanovaca klonirana i sačuvana za sva vremena

Varaždinske vijesti | 7.3.2019. u 11:19h | Objavljeno u Društvo

Dugovječna ivanečka lipa (Tilia platyphyllos Scop.), koja je po svojoj starosti rijetkost na nacionalnoj razini, a vjerojatno i šire, ovoga će tjedna biti klonirana, a samim tim njen originalni genetski zapis ostat će trajno sačuvan, odnosno ostat će živjeti i nakon što se ugasi biološki život izvornog stabla.

Omogućeno je to na inicijativu Grada Ivanca, koji je ovaj posao povjerio Hrvatskom šumarskom institutu, koji je dosad širom Hrvatske proveo više sličnih projekata s ciljem da se geni znamenitih stabala sačuvaju za sva vremena. Tim povodom je u Ivancu boravio tim stručnjaka Šumarskog instituta na čelu s dr. sc. Mladenom Ivankovićem, predstojnikom Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo i dipl. ing. Ivicom Čehulićem, voditeljem Odjela rasadničke proizvodnje. Ekipa, kojoj se – slijedom svoje šumarske struke – pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, sa stare ivanečke lipe uzela je stotinjak plemki, koje su potom otpremljene u rasadnik Instituta.

- Ivanečka lipa s razlogom se može nazvati dugovječnom. Iako točni podaci o godini njene sadnje nisu sačuvani, pretpostavlja se da je stara oko 600 godina, što znači da je starija i od poznate Gupčeve lipe! Kako ovo stablo za cijeli Ivanec i njegove građane ima posebnu simboličku vrijednost, odlučili smo ga trajno sačuvati na način da cijepljenjem plemki prikupljenih s matičnog stabla na već pripremljene podloge u konačnici dobijemo stablo jednakih genetskih obilježja – izjavio je Batinić.

Vjeruje se da je velelisna lipa stara oko 600 godina. U nekadašnjim Varaždinskim novostima (br. 394 iz 1937. godine) ističe se da je ova lipa (ispred nekadašnje kapelice sv. Ladislava koja se nalazila na prostoru sadašnjeg parka), prema slavenskom običaju, zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja ivanečkoga grada od strane ivanovačkog reda.

Dr. sc. M. Ivanković poručuje da će kloniranje početi tijekom ovoga tjedna na način da će plemke s ivanečke lipe biti cijepljene na već pripremljene podloge u stakleniku.

- Nakon toga slijedi uzgoj, njega i zaštita u rasadniku, zatim ćemo klonove aklimatizirati na prirodne uvjete, a potom će nove ivanečke lipe biti spremne za isporuku – kaže Ivanković te posebno naglašava da će mlade lipe nositi stare gene originalnog stabla, odnosno, svaka lipica bit će stara – gotovo 6 stoljeća!

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, a kad dođe vrijeme, lipe će biti ponuđene i svim građanima Ivanca koji ih budu željeli posaditi. Razmišlja se i o sadnji parka ivanečkih lipa, čemu se sigurno ne bi protivili pčelari, s obzirom na to da je lipa u cvatu pravi medonosni pašnjak.

ivanec_lipa_kloniranje_1.jpg

ivanec_lipa_kloniranje_2.jpg

ivanec_lipa_kloniranje_3.jpg

ivanec_lipa_kloniranje_4.jpg

ivanec_lipa_kloniranje_5.jpg

Označeno u