IDEMO NA KUPANJE Od 15. lipnja službeno počinje sezona kupanja na jezeru Motičnjak Foto: Ilustracija/Arhiva VV

IDEMO NA KUPANJE Od 15. lipnja službeno počinje sezona kupanja na jezeru Motičnjak

VV | 14.6.2020. u 10:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je 29. svibnja službeno otvoreno Dravsko kupalište, za nekoliko danas službeno počinje i kupališna sezona na jednom od omiljenih kupališta brojnih Varaždinaca - Aquacityju.

Prema Odluci o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanju sezone kupanja na gradskom kupalištu - jezeru Motičnjak, koju su jednoglasno prihvatili vijećnici u srijedu na sjednici Gradskog vijeća, sezona kupanja na jezeru Motičnjak započinje u ponedjeljak, 15. lipnja i završava 15. rujna ove godine.

S obzirom na to da još nije službeno proglašen kraj epidemije koronavirusa, svi posjetitelji, kupači i osoblje moraju se pridržavati svih protuepidemijskih mjera, preporuka i uputa Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jezero Motičnjak više od 20 godina koristi se kao kupalište te je dio kompleksa Sportsko-rekreativnog centra Aquacity Varaždin, a koji se sastoji od kupališta, igrališta za rukomet, dva igrališta za košarku, dva igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, dječjeg igrališta, šetnice, poslove zgrade (restoran), šest igrališta za tenis i prometne površine te se više od dva desetljeća koristi kao kupalište.
Tijekom trajanja sezone kupanja, Grad Varaždin će, kao i prošle godine, organizirati redovno ispitivanje kakvoće vode na jezeru Motičnjak. Prošle godine analiza vode za kupanje provedeno je na dvije lokacije - Laguna A i Laguna B - te je s obzirom na ispitivane mikrobiološke parametre uzoraka, voda bila izvrsna sukladno Izvješću o provedenom monitoringu vode za kupanje u 2019. godini.

- Dana 18. srpnja 2019. godine na snagu je stupio novi Zakon o vodama u kojem se daje ovlast predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave da svojom Odlukom utvrdi lokacije za kupanje (kupališta) i trajanje sezone za kupanje na površinskim vodama, prikaže ocjenu o kakvoći površinskih voda za kupanje i obavlja klasifikacija te
određuje profil vode za kupanje. Stoga ćemo vršiti monitoring mikrobiološke kakvoće u površinskim vodama za kupanje na mjestima određenim za kupanje ovom Odlukom, a u cilju očuvanja i zaštite okoliša i ljudskog zdravlja - navodi se u obrazloženu Odluke koju su jednoglasno prihvatili varaždinski vijećnici.

Za provođenje ove Odluke osigurano je 10.000 kuna u gradskom proračunu.