I u vrijeme korone članovi Lions kluba Varaždin Millennium pronašli načina da pomognu potrebitima Foto: Ilustracija/Facebook New Century Lions klub Varaždin Millennium

I u vrijeme korone članovi Lions kluba Varaždin Millennium pronašli načina da pomognu potrebitima

VV | 12.3.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

New Century Lions klub Varaždin Millennium krenuo je u novu lions 2020/2021 godinu s puno ideja i entuzijazma za humanitarno djelovanje. Nažalost, zbog pandemije COVID-19 otkazan je Špancirfest koji je tradicionalno bio uvod u novu lions godinu. Lions klub morao je odustati i od humanitarnog tenis turnira koji je organiziran u suradnji s Udrugom za autizam "Pogled“ i u takvim okolnostima nužno je bilo reorganizirati planove i prilagoditi se "novom normalnom“ - ističu u New Century Lions klubu Varaždin Millenium.

Prva akcija u novonastalim okolnostima

Prva humanitarna akcija u novo nastalim okolnostima organizirana je za beskućnike u Varaždinu. Prenoćište za beskućnike Varaždin osnovano je 2001. u suradnji s Gradom Varaždinom i Centrom za socijalnu skrb Varaždin. Prehranu korisnika prenoćišta osigurava Pučka kuhinja Caritasa Varaždinske biskupije (jedan obrok dnevno - ručak). Budući da za dane vikenda prehrana nije organizirana, korisnici u objektu imaju na raspolaganju kuhinju sa štednjakom, hladnjakom i ostavom koju koriste za pripremu obroka. Korisnici prenoćišta se dugi niz godine bore s problemom nedostatka organiziranog obroka nedjeljom i pribavljanja namirnica za obroke tijekom vikenda.

129367342_4714562135282235_4840691689963237948_n.jpg

Članovi Lions kluba pokrenuli su u prosincu 2020. humanitarnu akciju "Nedjeljni ručak za beskućnike“. Cilj je bio svake subote u prosincu Udruzi Novi put koja brine o beskućnicima, donirati hranu. Prvu donaciju hrane predstavnici Lions kluba uručili su 5. prosinca prošle godine. Donacija hrane uručena je i na sam Badnjak. Pripremljeni su i prigodni pokloni "pod bor“ za korisnike kojih je u vrijeme darivanja bilo devet. Procjena mjesečnih potreba za nedjeljni ručak Udruge Novi put iznosi 800 kuna. Članovi Lions kluba odlučili su nastaviti akciju i donirati hranu i u siječnju ove godine, a osim konkretne pomoći hranom, cilj je i senzibilizacija drugih potencijalnih donatora i javnosti, jer problem nedjeljnog ručka postoji tijekom cijele godine. Društvena korist ove akcije prepoznata je na veliku radost korisnika prenoćišta i članova Lions kluba. U akciju kupnjom poklon-bona od 800 kuna uključile su se do sada varaždinske tvrtke Angela d.o.o., Automobil Lončar i Odvjetničko društvo "Porobija&Špoljarić“.

- Pozivamo i druge donatore da se uključe u ovaj humanitarni projekt - pozivaju iz New Century Lions klub Varaždin Millennium.

Osigurali mobilne kućice i kontejnere

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji bio je još jedna nedaća koja je fokus svih Lionsa u Hrvatskoj usmjerila na konkretne potrebe potresom pogođenom području. Humanitarna organizacija Lions klub Hrvatska, uz pomoć članova iz svijeta, donirala je 25 mobilnih kućica i pet kontejnera za žrtve razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Lionsi su ukupno donirali 30 objekata za stanovanje obiteljima na ugroženom području, a u tu svrhu članovi Lions klubova iz Hrvatske i svijeta prikupili su više od 2,5 milijuna kuna.

156535565_5093698714035240_8265733499110600551_n.jpg

Lionsi su odmah nakon potresa krenuli svakodnevno obilaziti obitelji kojima je potreban nužni smještaj te su najpotrebitijima dodijelili kućice i kontejnere, a uz novčana sredstva koja su prikupili pojedinačno članovi Lionsa i hrvatski klubovi, velike financijske donacije stigle su iz Lions klubova iz 17 država, a Međunarodna zaklada Lions Clubs International Foundation (LCIF) donirala je 10.000 američkih dolara te objavila poziv za pomoć žrtvama potresa svim članovima Lionsa svijeta. Uz prikupljena novčana sredstva, mnogi članovi Lions klubova iz cijele zemlje i dalje obilaze potresom oštećena područja te sudjeluju u mnogim aktivnostima pomoći stanovništvu. Tako namjeravaju za dio socijalno ugroženih obitelji u Petrinji financirati izgradnju novih inox dimnjaka potrebnih za grijanje.

Udruženju slijepih Sisačko-moslavačke županije Lionsi su pomogli u nabavi kombi-vozila za prijevoz njihovih članova koji je neophodan zbog velikih udaljenosti, budući da im je vozilo uništeno u potresu. Primopredaja vozila održana je 29. siječnja ove gdoine ispred Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije u Sisku. Nabavu navedenog vozila omogućili su Lions Distrikt 126 Hrvatska sa 70.000 kuna i mnogi drugi donatori koji su podržali akciju "I mi živimo tu“.

New Century Lions klub Varaždin Millennium na posljednjem je on-line sastanku odlučio kontinuirano pomagati jednoj obitelji u Sisku, a među akcijama koje slijete, dogovreno je i akcija čišćenja Drave.

- Na tu ideju došli smo prilikom jednog sastanka koeg smo održali na otvorenom, šetnjom uz rijeku Dravu. Uočeno je da ima puno smeća uz šetnice kojima nedostaju kante za smeće, a sve je više šetača koji uzimaju kavu i hranu te na žalost za sobom ostavljaju smeće - navode u New Century Lions klub Varaždin Millennium.

139585132_4891727480899032_1526402759834245840_n.jpg

Označeno u