Hrvatska kulinarska reprezentacija danas odlazi u Stuttgart na olimpijadu, držimo im fige! Foto: Hrvatski kuharski savez/Krešimir Đurić

Hrvatska kulinarska reprezentacija danas odlazi u Stuttgart na olimpijadu, držimo im fige!

IHR/Varaždinske vijesti | 12.2.2020. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska kulinarska reprezentacija danas odlazi u Stuttgart gdje će se predstaviti na Kulinarskoj olimpijadi - prestižnom kulinarskom natjecanju.

Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od 30-ak kuhara i slastičara koji će se od 14. do 10. veljače predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama. Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim kategorijama, „Restoran nacija“ i „Chefs table“, ali Hrvatska će imati natjecatelje i u individualnim kategorijama „Kulinarska umjetnost“, „Slastičarska umjetnost“, „Carving“ i „Live carving“ te će se na olimpijadi predstavljati i „Catering tim „Chef.hr“ i „Regionalni tim Varaždinske županije“, za koje je jučer, dan prije natjecanja priređen prijem u Varaždinskoj županiji.

4c4b4ea47b1f3164cf0eaa0a8e44945f_XL.jpg

Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih sposobnosti. Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na posljednja tri izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim kategorijama. Na Kulinarskoj olimpijadi koja će se po prvi puta odvijati u sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu (dosad se održavala u Erfurtu), predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta. Sajam koji će se realizirati u 10 paviljona i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja. Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom te se očekuje preko sto tisuća posjetitelja.

- Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od samo 30 država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalnih timova“ što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim rezultatima. Hrvatski natjecatelji su se u proteklih godinu dana kroz desetke okupljanja i treninga pripremali kako bi na ovoj najvećoj kulinarskoj pozornici predstavili hrvatsku gastronomiju. Posebno smo se trudili dati naglasak na autohtone hrvatske namirnice te vjerujemo u uspješnu promociju Hrvatske kao gastronomske destinacije - izvijestili su iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Tko su sudionici?

Izbornik reprezentacije -: Marinko Jurešić, Plava laguna

Hrvatski nacionalni seniorski tim

ZLATKO NOVAK, kapetan, Restoran Bedem, Varaždin
NIKOLINA LONČAR, Hotel Zlatan, Koprivnica
ANA-MARIA STANKOVIĆ, Restoran Lu, Vinkovci
MARKO MARTINAC, Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar
MARIN SAMBOLEK, Hotel Turist, Varaždin
SANJA GRAHEK BURŠIĆ, (slastičar) Hotel Rubin, Valamar Riviera
Pomoćnici:
MARELA HUDOLETNJAK, (slastičar) Hotel The Westin Zagreb
MARIJA BOŠNJAK, Srednja strukovna škola Vinkovci
KLAUDIO MRKIĆ, Restoran Il Padrino, Zadar
KARLO ŠTORGA, Gospodarska škola Varaždin

Individualni natjecatelji:

SANDRA JADEK, Udruga kuhara grada Orahovice
IVAN ĐUKIĆ, Restoran Lipov hlad, Osijek
DRAŽEN ŠAFAR, Udruga kuhara grada Orahovice
DINKO TOMAŠIĆ, Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom
LOVRO STANČIN, Hotel Turist, Varaždin

Catering tim "Chef.hr" 

ERICH GLAVICA,  kapetan
ANTONIO BUKVIĆ
ARMIN MURATOVIĆ
VEDRAN BLAŽEVIĆ

Regionalni tim Varaždinske županije 

IVAN TOMAS, kapetan Restoran Fontana Crnković, Varaždin
VANJA ORBAN, Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar
DARIO RODEŠ, Hotel Turist, Varaždin
AMOS NOVAK, Hotel Turist, Varaždin
KATARINA FILIPAŠIĆ, Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Pomoćnici:
LORENA ŠOŠ, Hotel Turist Varaždin
NIKOLINA BUTKO, Hotel Trakoščan,Trakoščan
VALENTINA ŠIMUNEK, Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

Označeno u