HPD IVANČICA U tijeku gradnja nove konstrukcije vidikovca Stričevo na Ivančici Foto: B. Kušen, Z. Stanko, Studio Nexar

HPD IVANČICA U tijeku gradnja nove konstrukcije vidikovca Stričevo na Ivančici

Varaždinske vijesti | 14.8.2020. u 19:08h | Objavljeno u Društvo

Gradnja nove konstrukcije za tzv. Mali vidikovac na Ivančici (Stričevo) teče po planu. U to su se uvjerili predstavnici Hrvatskog planinarskog društva Ivančica posjetom proizvodnom pogonu tvrtke Alu–Forma u Krapini, kojoj je povjerena izrada konstrukcije vidikovca.

U trenutku obilaska, konstrukcija je bila dovršena i obavljale su se pripreme za cinčanje. Uz predsjednika HPD-a Borislava Kušena, u Krapini je bio i član društva Dubravko Posavec, predsjednik Solide, koja HPD-u donira 200.000 kuna za postavljanje novog vidikovca.

vidikovac_ivancica_2.jpg

Foto: B. Kušen (nova konstrukcija)

On će biti postavljen na mjestu sadašnjeg, starog i vrlo dotrajalog vidikovca, na čestici u vlasništvu Grada Ivanca. Grad je pravo građenja na njoj dodijelio HPD-u Ivančica.

Vidikovac, građen 1934. godine (dao ga je sagraditi tadašnji poznati ivanečki ugostitelj i vlasnik Svratišta Ivančica Artur Vojtic, zvan Stric, pa je po njemu vidikovac dobio naziv Stričevo), u međuvremenu je bio obnavljan nekoliko puta, a zadnja veća obnova drvene i metalne konstrukcije provedena je prije 20 godina.

vidikovac_ivancica_1.jpg

Foto: Z. Stanko (stari vidikovac)

- Zahvaljujući ovoj donaciji, sada ćemo sagraditi nove, čvrste temelje i podići novu metalnu pocinčanu konstrukciju, koja će poslužiti za dugi niz godina. Izdavanje građevinske dozvole očekujemo do kraja kolovoza, a radove na Ivančici planiramo obaviti tijekom rujna – izjavio je Borislav Kušen.

Kako bi se osigurao ukupan iznos potrebnih sredstava za realizaciju ovoga projekta, HPD Ivančica u suradnji s Projektnim uredom Grada Ivanca za EU fondove razmatra mogućnosti njegova kandidiranja za sufinanciranje iz EU izvora.

Idejno rješenje i projekte novog vidikovca izradio je Studio Nexar iz Ivanca.

vidikovac_ivancica_3.jpg

Foto: Studio Nexar (virtualni prikaz budućeg vidikovca)