HIGHLANDERI po četvrti puta krenuli u svoje avanture života

LL | 13.9.2020. u 10:09h | Objavljeno u Društvo

Često se za planine kaže da ih treba osvojiti, ali Velebit je planina koja osvaja sve one koji ga posjete. HIGHLANDERI već 4. godinu zaredom imaju privilegiju planinariti i uživati u našem divljem gorostasu. Predivan i raznolik krajolik, najljepša planinarska staza, beskonačne šume i moćna planina. Sve to očekuje 300 sudionika koji su se danas uputili u svoje avanture života na dva HIGHLANDER događaja – HIGHLANDER Velebit i HIGHLANDER55. 

''HIGHLANDER je poseban rekreativni događaj koji potiče održivost i suživot s prirodom te ga upravo zato Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava. Ciljevi HIGHLANDERa i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja komplementarni su, a činjenica da sudionici događaja žive s prirodom i znaju koliko je bioraznolikost i naš Zeleni planet vrijedan te poruke koje prenosi HIGHLANDER to dodatno i prikazuju. Također, jako je važno naglasiti svim našim građanima da izađu iz šoping centara i svojih domova, iskoriste slobodno vrijeme za boravak u prirodi kojim doprinose svom fizičkom i mentalnom zdravlju i posjete sve naše najljepše krajeve s prekrasnom i očuvanom prirodom u kojoj će zasigurno uživati. Za to mogu odabrati bilo koji od osam Nacionalnih parkova ili 11 Parkova prirode.'' – istaknuo je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode, koji se i sam odlučio iskušati u jednom dijelu avanture života sa sudionicima.

HIGHLANDERI su u tri vala krenuli Premužićevom stazom u svoje planinarske pohode, a prije toga prošli su sve epidemiološke mjere kako bi se dodatno osigurala sigurnost svih sudionika, volontera i organizatora na događaju.

''Sudionici ove godine imaju sreće jer je lijepo vrijeme i izgleda da će tako biti i cijelim putem, a staza kojom idu je najljepša u Hrvatskoj jer slijedi najprije Premužićevu stazu, a potom od Baških Oštarija ide predivnim dijelom Velebita te završava u Paklenici.''- izjavio je legendarni Stipe Božić koji je sve sudionike ispratio u njihove avanture života.

Među mnogobrojnim sudionicima, trase od 104 i 55 kilometara proći će i ljudi kojima je planina drugi dom, a planinarenje puno više od običnog hobija. Neki od njih su, Anna Soldo, poznata outdoor ljubiteljica i osobna trenerica i Petar Dučić te Daria Bedeniković i Mario Jurina, dvojac koji se krije iza profilaHiking Croatia na društvenim mrežama. Na Velebit su se, nakon planinarske avanture od 10 tisuća kilometara, vratili i Francuzi Marie Couderc i Nil Hoppenot, poznatiji kao Deux Pas Vers

Na listi HIGHLANDER ambasadora nalaze se i Peter Watson, jedan od osnivača najboljeg Outdoor Travel bloga na svijetu -Atlas & Boots te Magdalena Kalus i Anja Kaiser, dvojac iza društvenih mreža You are an adventure story koje su prije starta rekle: ''Očekujemo puno divljine i predivnih pogleda na Jadransko more. Uz to, nadamo se da ćemo na trailu susresti neke životinje, ali i uživati u nezamjenjivim izlascima i zalascima sunca.''

Planinarenje je svim HIGHLANDERIMA postalo način i stil života, barem na nekoliko dana, a ne besciljno lutanje. Nakon karantena, nemogućnosti putovanja i provođenja vremena u prirodi avantura života predstavlja aktivan način odmora i približavanje prirodi, unatoč fizičkom naporu koji zahtjeva, a sudionike ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Uz otkrivanje najljepših i najčarobnijih dijelova Velebita , sudionici će uživati i u raznolikom zabavnom i edukativnom programu na kontrolnim točkama. Program će obuhvaćati pogled u astronomiju Velebita, glazbeni program, ali i razne zanimljive edukativne programe. Tu se posebno ističu HIGHLANDER ambasador Stipe Božić koji će na Baškim Oštarijama, 13. rujna,  predstaviti knjigu San o Everestu, Milan Majerović – Stilinović koji će, uz popratnu prezentaciju s fotografijama, čitati poglavlja svoje knjige Što sam naučio na planini vezana uz događaje na Velebitu i predavanje Nikole Horvata – Tesle o prolasku 800 kilometara Colorado trail-a te projekcija njegovog filma Why do I hike. Dana 14.rujna Tatjana Šavorić održat će predavanje o Via Adriatica trailu, a članovi HGSS-a sudionicima će govoriti o sigurnosti na planini, navigaciji te odgovoriti na sva pitanja koja sudionici budu imali.

S kilometrima prirode i avanture ispred sebe HIGHLANDERI će iskusiti najbolje od Nacionalnih parkova Sjevernog Velebita i Paklenice, a njihov put s planine na more pratite na društvenim mrežama HIGHLANDER Croatia