Habijan i Mesek o Balaševiću te trgu "Panonskog mornara''

J.Š./ Varaždinske vijesti | 22.2.2021. u 15:51h | Objavljeno u Društvo

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek na svojoj je Facebook stranici iznio ideju da Varaždin dobije ''Trg panonskog mornara'', a sve u sjećanju na preminulog kantautora Đorđe Balaševića.

- Iako ne volim kada panegirici odu do pretjerivanja pa se odmah jave inicijative za spomenike, trgove i ulice, u slučaju Balaševića dopustit ću si jednu ideju...iz više razloga. Balašević je utjelovio i uglazbio ono pozitivno što nas sjeća na jednu plemenitu ideju: neki panslavizam, pobratimstva čovjeka, nekog društva koje ne zaboravlja čovjeka, kojem je emocija bitnija od kuće,u kojem se na snagu odgovara smijehom i humorom, u kojem je pristojno pokucati na vrata i ne galamiti u tuđoj dnevnoj sobi, u kojem nije sramota ne uspjeti ili pustiti suzu...da li smo živjeli jednom takvo društvo ili nam je to bila prodana iluzija? Nebitno..mnoga srca su dirnuta, mnoga prijateljstva stvorena, mnogi snovi rasplamsani..i bojim se da smo mnogo od toga zaboravili....i naravno, molim bez glupih i prizemnih Yugo etiketa...otišao daleko u nerazumljivost?  Uglavnom, možda bi bilo lijepo markirati Đoletov toponim koji je uvijek posebno isticao: nekakvu panonsku transverzalu Novi Sad, Sombor, Osijek, Varaždin..na primjer u svim tim mjestima imati Trg panonskog mornara (mislim da Đoletova skromnost ne bi baš voljela svoje ime na ploči), po mogućnosti u nekom novom kvartu, gdje rastu neki novi klinci...kojima bi objašnjavali tko je bio taj mornar i o čemu je zapravo pjevao i kakvim morima krstario... - komentirao je Mesek.

No, prema komentraju na Facebooku isto mišljenje po tom pitanju nema predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan koji se samo pitao postoji li u gradu trg Olivera Dragojevića?

- Ima li u našem gradu trg Olivera Dragojevića? P.S. retoričko pitanje - kratko je komentirao Habijan.