Gripa u Varaždinskoj županiji u punom jeku, samo u siječnju više od 1.500 oboljelih Foto: ilustracija

Gripa u Varaždinskoj županiji u punom jeku, samo u siječnju više od 1.500 oboljelih

| 1.2.2017. u 09:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Osim što je stigla mjesec dana ranije nego prijašnjih godina, već početkom prosinca, gripa je ove godine "uzela maha" te se širom Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji, bilježi veliki broj oboljelih od ove zarazne bolesti.

Nakon 160 oboljelih tijekom prosinca, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije tijekom siječnja je evidentirao 1.545 novooboljelih - najviše njih, 546, u posljednjem tjednu siječnja. Stvarni broj oboljelih od gripe zasigurno je veći, budući da se mnogi od njih niti ne jave svom liječniku.

Iako je sveukupno najveći broj oboljelih zabilježen u dobnoj skupini od 30 do 64 godina starosti, tjedni podaci za siječanj pokazuju da njihov broj opada, dok raste broj oboljelih među djecom i tinejdžerima, što se može povezati sa završetkom školskih praznika i početkom nastave.

Prema procjenama epidemiologa, gripa bi upravo ovih dana trebala doživjeti svoj ovosezonski vrhunac, dok se završetak epidemije očekuje krajem ožujka, stoga vrijedi podsjetiti na uobičajene mjere prevencije i liječenja gripe.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje cijepljenje protiv gripe sve dok je virus u cirkulaciji, znači tijekom cijele sezone gripe, a provodi se u ordinacijama izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo.

Osim cijepljenja, potrebno je izbjegavati bliski kontakt s oboljelim osobama, a pomažu i zdrave životne navike te ojačavanje imunološkog sustava - pravilna prehrana bogata vitaminima i redovito vježbanje. Najvažnija je higijena, stoga se preporuča redovito provjetravanje prostorija u kojima boravimo te pravilno i često pranje ruku (20 sekundi vodom i sapunom, potom osušiti papirnatim ručnikom, a papirnati ručnik iskoristiti i za zatvaranje slavine). Odrasle osobe oboljele od gripe zarazne su približno pet dana nakon početka simptoma, a kod djece to razdoblje iznosi sedam dana, stoga bi trebalo izbjegavati odlazak na posao ili u školu.

Liječenje gripe je simptomatsko, a oprez je potreban radi mogućih komplikacija.

- Liječenje gripe je simptomatsko i podrazumijeva mirovanje, uzimanje veće količine tekućine, lijekova za snižavanje temperature i bolova te suzbijanje kašlja. Gripa se ne liječi antibioticima jer antibiotici ne djeluju na viruse. Obavezno se treba javiti liječniku ukoliko temperatura oko 39°C traje duže od tri dana, ako imate bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima, ako dođe do poremećaja svijesti, pojačanog kašlja s iskašljajem, osjećaja skraćenog daha i pritiska u prsnom košu, stalnog povraćanja ili pojave osipa - upozorava dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.