GDCK Ivanec sudjelovao u preventivnoj akciji "Program prometne kulture za najmlađe" Foto: GDCK Ivanec

GDCK Ivanec sudjelovao u preventivnoj akciji "Program prometne kulture za najmlađe"

Varaždinske vijesti | 13.10.2016. u 19:11h | Objavljeno u Društvo

Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Ivanec sudjelovali su u "Programu prometne kulture za najmlađe" u organizaciji Jumicar Hrvatske.

Program se 13. listopada održao u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za učenike 2. razreda ivanečke škole i područnih škola Salinovec, Kuljevčica i Prigorec. Uloga GDCK-a Ivanec bila je upoznavanje učenika s osnovama prve pomoći kroz radionice "Pomoć-pomoć" koju GDCK Ivanec provodi već dugi niz godina u svim osnovnim školama na području djelovanja GDCK Ivanec u sklopu projekta "Odgoj za humanost".

Kroz radionicu "Pomoć-pomoć" učenici su se upoznali s načinima pružanja prve pomoći, važnosti razmišljanja o samopomoći, ali i pomoći drugima. Volonteri GDCK Ivanec - Mislav Habijanec, Ana Botković, Natalija Križanec i Ivona Jug - te zaposlenica GDCK Ivanec, koordinatorica volonterskih programa Lucija Loparić, upoznali su djecu s prvom pomoći, ciljevima pružanja prve pomoći i osnovnim pravilima, kako pozvati hitnu medicinsku službu, te prikazali postupke pružanja prve pomoći kod dugotrajnog gubitka svijesti i krvarenja. Radionicama je obuhvaćeno 110 učenika.

GDCK Ivanec tijekom godine provodi brojne tečajeve prve pomoći za razne skupine stanovništva. Provodi tečajeve prve pomoći za vozače, zaposlenike, za učitelje, nastavnike i stručne suradnike, za odgajatelje u vrtićima, tečaj – osnovni postupci održavanja života uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora, ali i brojne tečajeve prve pomoći/radionice za djecu predškolske i školske dobi.

Samo protekle školske godine ivanečki Crveni križ je u OŠ Ivanec i područnim školama Salinovec, Prigorec i Kuljevčica proveo 44 radionice iz programa Odgoj za humanost, unutar kojeg provodi i radionicu "Pomoć-pomoć", i njima obuhvatio 820 učenika, a ostalim programima prve pomoći obuhvatili su u prošloj godini gotovo 400 osoba.

- Provođenje programa prve pomoći nije samo stjecanje specifičnih znanja i vještina o ponašanju na mjestu nesreće, mjerama za spašavanje do dolaska hitne pomoći i slično, već i upoznavanje s organizacijom Crvenog križa, stjecanje znanja o povijesti i djelatnostima Crvenog križa i time i izgradnja i jačanje kapaciteta zajednice na lokalnoj i nacionalnoj razini kao i osobni razvoj pojedinca stjecanjem različitih životnih vještina - ističu iz GDCK-a Ivanec.

 

Galerija slika