FOTO "Veliki prasak" u Pupačićevoj ulici u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

FOTO "Veliki prasak" u Pupačićevoj ulici u Varaždinu

| 19.11.2018. u 08:23h | Objavljeno u Društvo

Josip Jurak poznat je kao slikar religioznih motiva, ali pažnju njegovih susjeda zasigurno privlači i njegova kuća. Naime, nadahnut opusom Mondriana, vanjske je zidove svoje kuće u Pupačićevoj ulici u Varaždinu oblijepio keramičkim pločicama, upravo u stilu spomenutog nizozemskog slikara, ali uz religijske motive.

Opisujući kako je do toga došlo, veli nam da se bavi štafelajnim slikarstvom, a nakon jednu od svojih 18 izložbi “Bog stvori čovjeka” u zagrebu je posjetio izložbu nizozemskog slikara Mondriana te u njegovom slikarskom opusu pronašao uzora za izgled vanjskih zidova svoje kuće.

_DSC8177.jpg

 - Vidio sam da bih na taj način mogao sistematski riješiti pločice, svesti ih na minimum, na plohe i linije. Vremenski mi je za posljednji mozaik trebalo nekih tri mjeseca rada, jer je sve ovisilo i o vremenskim uvjetima - objašnjava Jurak. Prednju stranu kuće završio je prije deset godina pa je nastavio u istom tonu i njegov posljednji mozaik nosi naziv “Veliki prasak”.

- “Velikim praskom” pokušao sam ući u problematiku nastanka svemira, a time i nastanka života u skladu s teorijom katoličkog svećenika Georgesa Lamaitrea o ekspanziji svemira, koja se s vremenom razvila u danas popularnu Teoriju Velikog praska - pojašnjava.

Iako mu je keramičarstvo bilo hobi i dodatan izvor zarade, zbog mnogo otpadnog materijala došao je na ideju o “oblačenju” vanjskih zidova kuće u keramiku, a ne klasičnu fasadu.

_DSC8216.jpg

- To je zapravo bio splet okolnosti, moje zanimacije i potrebe. S obzirom na to da od keramičarskih radova uvijek ostane nešto otpadnog materijala, došao sam na ideju da bi od tih pločica mogao napraviti fasadu, umjesto one klasične, vanjske zidove kuće oblijepiti keramičkim pločicama. Nakon prvog zida koji sam obukao u pločice, vidio sam da je oku ugodno. Međutim, tu nije bilo nekog sistema, već je to bio zapravo jedan mozaik - veli nam.

Izvođenje mozaika je bio vrlo zahtjevan rad jer se izvodio na skeli visine preko osam metara, a površina mozaika iznosi preko 60 metara kvadratnih. Mozaik kojeg je napravio prije 10 godina nazvao je “Susjedi - Ekumena”, kojeg je i posvetio svojiim susjedima.
Juraka je posjetio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Riječ je o jednoj atrakciji, to je najbolji vid umjetnosti na djelu u Varaždinu, odnosno umjetnosti u građevini. Gospodin Jurak je na svojoj kući oslikao zapravo ljudsku povijest, ali ne samo to nego i druge motive, religiozne motive - istaknuo je gradonačelnik i dodao kako se radi o jednom naporu da se od keramičkih otpadaka napravi jedno umjetničko djelo na samoj kući.- Takvih pokušaja i umjetničkih nastojanja je bilo jako puno, od ruskih formalista, avangarde, bečkog Hundertwassera i drugih, ali ovo je u Varaždinu raritet. Gospodina Juraka poznajem dugo vremena, on je i slikar koji ima samostalne izložbe i ovo sigurno upotpunjuje njegovo stvaralaštvo - rekao je Čehok prilikom obilaska Jurakove zanimljive kuće.

 

Označeno u