FOTO Vatrogasci spasili mlade ljudske živote i stari mlin u Luki Ludbreškoj Foto: Filip Kovaček, Facebook

FOTO Vatrogasci spasili mlade ljudske živote i stari mlin u Luki Ludbreškoj

VV / vatrogastvo.hr | 30.4.2021. u 08:15h | Objavljeno u Društvo

Nekoliko osoba mlađe životne dobi prekršilo je epidemiološke mjere vezane uz sprečavanje širenja koronavirusa, družeći se unutar i uokolo napuštenog starog mlina na rijeci Plitvici i obližnjeg stambenog objekta u Luki Ludbreškoj, uz narušavanje javnog reda i mira uslijed konzumacije alkohola. Pritom je prouzročen požar, a posljedična panika dovela je do nepoznatih ozljeda nekoliko osoba, zbog kojih su u pomoć pozvane žurne službe. Angažirane su stoga sve raspoložive vatrogasne snage s područja Općine Sveti Đurđ, s obzirom da razvojem događaja nije došlo samo do potrebe za spašavanjem i zbrinjavanjem ozlijeđenih osoba, već i gašenjem požara objekata i raslinja.

Opisana situacija predstavlja scenarij taktičke vježbe koju je 25. travnja ove godine izvelo 55 operativnih članova iz svih 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji čine Vatrogasnu zajednicu općine Sveti Đurđ. Bilo je to jedino događanje povodom ovogodišnjeg Đurđeva, odnosno Dana Općine Sveti Đurđ, s obzirom da zbog odluka nacionalnih tijela nije dozvoljena organizacija masovnih javnih događanja.

Ova vježba također nije bila javnog karaktera, no unatoč tome istu je popratilo desetak zainteresiranih promatrača. Vatrogasci su svoje zadatke provodili na više mikrolokacija, upravo radi što manje međusobnog kontakta.

Najsloženije zadaće imao je središnji DVD Sveti Đurđ, provevši unutarnju navalu u starom mlinu, uz zbrinjavanje ozlijeđene osobe. Zatim je ugašen požar pomoću pjene čije je širenje po Plitvici spriječeno postavljanjem plutajuće brane, dok je jedna grupa pomoću čamca osigurala prijevoz vatrogasaca DVD-a Sesvete Ludbreške opremljenih leđnim naprtnjačama na drugu obalu radi gašenja požara raslinja.

DVD Hrženica provelo je unutarnju navalu u napuštenom stambenom objektu, uz zbrinjavanje ozlijeđene osobe i njezino izvlačenje iz objekta pomoću ljestve odnosno tehnike preklapanja. Drugo odjeljenje provodilo je pasivnu lokalizaciju požara na stambenom objektu i obližnjem raslinju.

DVD Karlovec Ludbreški proveo je pretraživanje unutar gospodarskog objekta, uz pronalazak mrtve osobe, dok je preventivno provedena pasivna lokalizacija požara na prostoru oko istog objekta. DVD Komarnica Ludbreška i DVD Struga na odvojenim su lokacijama gasili požar raslinja pomoću nedavno nabavljenih visokotlačnih modula, koristeći i leđne naprtnjače odnosno metlanice.

Zapovjednik vježbe odnosno općinske vatrogasne zajednice Stjepan Kovaček izrazio je zadovoljstvo reakcijom vatrogasnih snaga na određene nenajavljene dijelove scenarija, kao i opremljenošću sudionika vježbe, posebice zbog činjenice da su po prvi puta svi bili u jednakim intervencijskim odijelima, a korištene su i nove radijske postaje radi komunikacije na više razina.

Predsjednik Zajednice Krunoslav Turković također je iznio veliko zadovoljstvo viđenim, a posebne pohvale vatrogascima je uputio općinski načelnik Josip Jany. On je u svom govoru istaknuo ponos zbog dobro opremljenog, uvježbanog i uvijek spremnog vatrogastva na području općine. Najavio je pritom nove investicije u vatrogastvo, prije svega u vidu novog kombi vozila koje će za nekoliko dana u sklopu obilježavanja Florijanova svečano primiti DVD Hrženica.