FOTO Varaždinki prva nagrada u kategoriji torti na festivalu slastica Kriški oblizeki Foto: Tibor Martan

FOTO Varaždinki prva nagrada u kategoriji torti na festivalu slastica Kriški oblizeki

Varaždinske vijesti | 5.9.2016. u 10:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Festival slastica Zagrebačke županije "Kriški oblizeki" održava se u Općini Križ početkom rujna uoči blagdana Uzvišenja Svetog križa. Organizator manifestacije je tamošnje Društvo Naša djeca "Vladimir Nazor".

Ove godine manifestacija se održala 3. rujna i to po devetnaesti put. Idejna začetnica festivala je Božica Brkan, poznata novinarka i književnica. "Kriški oblizeki" humanitarnog su, ali i natjecateljskog karaktera, a prodajom kolača prikupljaju se sredstva za brojne i hvalevrijedne aktivnosti Društva. U natjecateljskom dijelu manifestacije sudjeluju profesionalci i amateri, tj. svi oni koji donesu svoju slasticu u Osnovnu školu "Milke Trnine" u Križu, gdje se i održava Festival. Slastice se prijavljuju u četiri kategorije: kolači s kremama, starinski kolači, torte i ostale slastice.

Ove godine za natjecateljski dio Festivala bilo je prijavljeno čak 160 slastica, a svoje su slastice i ove godine izložili žitelji Grada Novog Marofa. Etnolog Tibor Martan osmislio je zanimljiv način prezentacije jednog dijela tradicijske kuhinje i povijesti Novog Marofa kroz izložbeni štand pod nazivom "Grofičin doručak". Od slastica na štandu su predstavljeni "kiflini" s bučnim uljem i tikvinim košticama, kruščići grofice Lujze sa sjemenkama lana, starinsko čajno pecivo s orasima poznato pod nazivom "cvibok" te domaći starinski medenjaci. Kolače je ispekla Ana Martan.

U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije izvedena je dramsko-scenska igra "Automobil grofa Rudolfa" tijekom koje je dvojnica grofice Lujze Erdődy, Dubravka Baneković, upoznala okupljene s događajima iz života grofičina supruga Rudolfa, osobito s njegovom strasti prema automobilima i brzoj vožnji. Dramsko-scenska igra nastala je na temelju podataka iz tiskovina onog vremena. Interesantan podatak donosi ondašnji "Varaždinski viesnik" kako je 19. siječnja 1902. godine grof Rudolf na automobilu stigao "sa svoj imanja u Novom Marofu u Zagreb za dva sata". Dinamičnosti dramsko-scenske igre doprinijele su Iva Jež i Helena Baneković koje su kao malene seljačke djevojčice, Marica i Magda, slikovitim kajkavskim narječjem opisuju grofov automobil.

U sklopu Festivala održan je i okrugli pod nazivom "Domaći proizvod od polja do desertnog stola". Svoje viđenje ruralnog razvoja hrvatskih krajeva dala je Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu i članica odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Zlatko Puntijar, poznati ugostitelji, predstavnici Lokalne-akcijske grupe Moslavina, predstavnici Zagrebačke županije te učitelji Osnovne škole Milka Trnina. U radu okruglog stola sudjelovao je i Tibor Martan koji je prisutne upoznao s projektom "Grofica Lujza".

Stručni žiri, u sastavu Božica Brkan, Rozalija Kurjaković i Zlatko Puntijar, dodijelio je u kategoriji starinskih kolača treće mjesto kiflinima iz Madžareva Ane Martan. Posebnost kiflina krije su u domaćim proizvodima tj. domaćem putru, crnom bučinom ulju te tikvinim košticama. Također, prva nagrada u kategoriji torti pripala je Nikolini Horvat Rabuzin iz Varaždina za tortu u obliku nogometne lopte.

Galerija slika