Izlet na Bjelolasicu organiziralo je HPD "Ivančica" Ivanec Foto: HPD "Ivančica" Ivanec

FOTO Usprkos jakom vjetru i magli, ivanečki planinari osvojili najviši vrh Bjelolasice

M.P./Varaždinske vijesti | 30.10.2017. u 21:10h | Objavljeno u Društvo

I dok su se mnogi zbog jakog vjetra tijekom nedjelje držali zatvorenog prostora, pedesetak planinara s područja Ivanca i šire okolice odlučilo je osvojiti Kulu (1.536 m), najviši vrh Bjelolasice, ujedno najvišu točku u cijelom Gorskom kotaru.

Uspon su započeli kod Vrbovske poljane te za svega sat vremena, usprkos jakom vjetru i magli, došli do vrha. Premda, tvrde upućeni, s Bjelolasice puca najljepši pogled na Bijele i Samarske stijene, otoke Krk, Cres, Lošinj, pa čak i Julijske i Kamniške Alpe, planinari su nažalost ostali uskraćeni za njega budući da je vrh prekrio oblak.

Nakon kraćeg zadržavanja i fotografiranja na vrhu, pod vodstvom iskusnih vodiča HPD „Ivančica“ Ivanec zaputili su se prema planinarskom skloništu Jakob Mihelčić, no ne po „hrptu“ Bjelolasice zbog vjetra koji je puhao od 80 do čak 100 km/h, već po znatno dužem putu. Po dolasku u sklonište, planinari su se okrijepili, a potom krenuli u smjeru planinarske kuće Jančarica gdje su se razdvojili. Dio njih je, naime, autobusom otišao do planinarskog doma „Bijele stijene“ u Tuku, dok se njih četrdesetak od Jančarice pa preko Matić poljane pješke zaputilo do doma.

- Na kraju ovog izleta kroz koji smo mogli iskusti pravu snagu vjetra, otežanu orijentaciju zbog magle i niske naoblake, sunce koje je ponekad provirilo kroz oblake, mogu reći da, iako je pogled s vrha izostao, stekli smo toliko novih iskustava pomoću kojih možemo biti ne bolji, nego pametniji i iskusniji planinari koji će planine i vrijeme u njima cijeniti i više nego sad. Za današnju grupu mogu imati samo riječi pohvale jer su sve savjete vodiča poslušali te se držali kao cjelina te iako nas je u ekstremnim uvjetima bilo jako puno, planinarenje smo odradili s lakoćom - rekao je na kraju vodič Ivan Borovečki.