FOTO Uspješno održan biciklističko edukativni sportski kamp "Želim voziti bicikl"

VV | 1.7.2020. u 10:39h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu projekta "Želim voziti bicikli" od 23. lipnja do 26. lipnja na prometnicama Općine Vinice, Općine Cestice, Općine Petrijanec i Grada Varaždina održan je sportsko edukativni biciklistički kamp u organizacije biciklističkog akademskog sportskog kluba Vinica za učenike osnovnih škola iz Vinice, Petrijanca, Cestice i VII. OŠ Varaždin.

Kamp se sastojao od četiri dana gdje su učenici usavršavali svoje biciklističko znanje u realnoj prometnoj situaciji. Ishodi kampa koje su svi učenici u potpunosti savladali su : samostalna i sigurna vožnja bicikla po prometnicama. U realnoj situaciji učenici su naučili: pravilno staviti kacigu na glavu,  samostalno i sigurno uključivanje u promet, prolazak kroz raskrižja, prolazak kroz semafor, vožnju u koloni, vožnju u paru, vožnju preko pruge, vožnju kroz kružni tok prometa, prijelaz preko željezničke pruge, vožnja u brdo kao i vožnja po travi.

Učenici su  također naučili i razlike između vožnje po cestama s i bez suvremenog kolničkog zastora, vožnja po biciklističkoj traci i biciklističkoj stazi kao i vožnja po državnoj cesti. Edukacija po  danima: prvi dan prometnice općine Vinica, drugi dan prometnice općine Petrijanec, treći dan duga vožnja SS Arboretum Opeka Marčan – Grad Varaždin, četvrti dan prometnice Općine Cestica. U pratnji učenika bili su  njihovi profesori tjelesne i zdravstvene kulture iz škola koji su prošli dodatnu edukaciju u organizacije Agencije za odgoj i obrazovanje: Dubravko Banek, prof., Nikola Sedlar, prof., Predrag Dobrotić, prof. i dr.sc. Branimir Štimec, prof. (autor i voditelj projekta).

Za vrijeme kampa  prometna policija  dodatno je educirali učenike, kao i  HAK temeljni autoklub Varaždin koji je organizirao edukativno predavanje  u svojim prostorijama te osigurao okrjepu za sve sudionike kampa. Projekt se realizira uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Prometne policije, Općine Vinica, Općine Cestica, Općine Petrijanec, Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Hrvatskog auto kluba, Županijskog akademskog sportskog saveza, Stolarije Mesek i Certus sustava.